kompjuter.propabiliteti
30/09/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kompjuteri i probabilistikës po vjen? P-bitët mund të zëvendësojnë bitet tradicionale

Flitet për “llogaritje probabiliste”, në lidhje me krijimin e mundshëm të një lloji të ri kompjuteri, në një njoftim të ri për shtyp në faqen e Universitetit Tohoku. Studiuesit publikuan një studim në Nature Communicaitons në të cilin ata shpjegojnë se si mund të bëhet një lloj i ri kompjuteri që, ndryshe nga kompjuterët kuantikë kompleksë dhe të shtrenjtë, mund të funksionojë në temperaturën e dhomës.

Kompjuteri mund t'i japë përgjigjet duke "i deduktuar ato"

Njoftimi për shtyp shpjegon se ky kompjuter i ri mund t’i japë përgjigjet duke i “deduktuar” bazuar në marrjen e të dhënave komplekse. Për shembull, mund të nxirrte informacion për një person duke punuar në të dhëna që lidhen me sjelljen e tyre blerëse. Pasi të merren të dhënat, kompjuteri zgjedh modelet dhe në fund jep atë që mund të konsiderohet një supozim i mirë i rezultatit përfundimtar.

Lidhjet me tunel magnetik

Për ndërtimin e një kompjuteri të tillë mund të përdoren pajisje speciale të quajtura “kryqëzimet e tunelit magnetik”. Këto janë pajisje të bëra nga dy shtresa metali magnetik që ndahen nga një izolant ultra i hollë. Pajisjet mund të aktivizohen termikisht nga rryma elektrike dhe një fushë magnetike. Në varësi të rrotullimit, mund të ketë ndryshime ose luhatje në magnet. Pikërisht këto luhatje, të referuara nga studiuesit si p-bit, do të ishin baza e llogaritjes probabilistike dhe, në thelb, do të zëvendësonin 0 dhe 1 që formojnë bitet e kompjuterëve tradicionalë.


Studimi i ri

Hapi i parë është të kuptojmë saktësisht se çfarë ndodh, në nivel fizik, në kryqëzimet e tunelit magnetik. Dhe pikërisht këtë po bëjnë studiuesit nga ekipi i Shun Kanai, profesor në Institutin e Kërkimeve të Komunikimit Elektrik të Universitetit Tohoku, të cilët kanë publikuar studimin e tyre të parë. Tani për tani, studiuesit kanë “shpjeguar eksperimentalisht” eksponentin e ndërrimit “që rregullon luhatjen nën shqetësimet e shkaktuara nga fusha magnetike dhe çift rrotullimi i transferimit të rrotullimit në kryqëzimet e tunelit magnetik”, siç shpjegon Kanai. Ky është një përparim që siguron bazën matematikore për ndërtimin dhe zbatimin e kryqëzimeve të tunelit magnetik në mënyrë që ato të mund të përdoren si p-bit për kompjuterët probabilistë.

bateri e vetekarikueshme
28/09/2022 nga Joer.al 0 Komente

Bateri e re që karikohet me rrezet e diellit në 30 sekonda

Një prototip i baterisë që kërkon disa sekonda dritë dielli për të mbajtur një ngarkesë për pajisje të tilla si pajisjet e veshjes u ndërtua nga një ekip nga Instituti i Teknologjisë së Avancuar (ATI) të Universitetit të Surrey.

Sipas Jinxin Bi, autori i parë i studimit që përshkruan baterinë e re, është një teknologji premtuese në kontekstin e përpjekjeve për të arritur një nivel energjie të pastër dhe një viaticum të mirë edhe në lidhje me elektronikën e veshur, që po përhapet kaq shumë.

Në thelb, një bateri e tillë mund t’i mbajë të ngarkuara të gjitha ato pajisje të shumta që ne i mbajmë tani kur dalim thjesht duke përdorur rrezet e diellit. Kjo do të ishte karikim i vazhdueshëm pa plug-in, siç shpjegon vetë studiuesi.

Është një bateri jonike mikro-zinku me qeliza diellore fleksibël të bëra nga perovskite. Studiuesit po prezantojnë për herë të parë nikelin në këtë lloj baterie për të stabilizuar të gjithë konfigurimin dhe për ta bërë performancën elektrokimike më efikase. Bateria mund të ringarkohet në rreth tridhjetë sekonda duke grumbulluar energji të mjaftueshme për të fuqizuar komponentë të ndryshëm elektronikë, të tillë si një llambë LED ose një sensor presioni, për periudha prej dhjetëra minutash. Sipas studiuesve, skema që ata krijuan është veçanërisht “premtuese për sistemet e rimbushjes fleksibël në miniaturë të gjeneratës së ardhshme”.

early-photographers
21/09/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku fotografinë?

Paraardhësi i fotografisë?

Teknologjia e aftë për të përjetësuar imazhe ka lindur gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, por siç ndodh shpesh kur flasim për shpikje të mëdha, në shekujt e mëparshëm kishte tashmë mjete që ne mund të përcaktonim “paraardhësit” e aparatit fotografik së sotme. Ndër këto, më e përdorura ishte dhoma e zezë, një kuti e errët me një vrimë përmes së cilës kalonte drita për të projektuar një imazh të përmbysur në një mur të lehtë ose në anën e kundërt të kutisë.

Dhoma e zezë – e konceptuar që nga kohërat e lashta dhe mbi të cilën ka punuar edhe Leonardo da Vinci – është përdorur nga piktorët për të gjurmuar konturet e një objekti të projektuar në një sipërfaqe me saktësi më të madhe.

Kush e bëri fotografinë e parë?

Megjithatë, për të arritur te kamera e vërtetë, duhet të presim gjysmën e parë të shekullit të nëntëmbëdhjetë, kur në Francë gërshetohet entuziazmi artistik i kohës me mrekullitë e përparimit teknologjik. Në fakt, në atë kohë shkencëtarë, artistë apo entuziastë të thjeshtë filluan të studionin reagimet e disa materialeve në kontakt me ndriçimin e fortë, duke arritur të zbulonin se disa substanca – si nitrati i argjendit – ndryshonin dhe errësoheshin kur ekspozoheshin ndaj dritës. Kështu ndodhi që në vitin 1826, një litograf amator i quajtur Joseph Nicéphore Niépce (litografia është një teknikë e veçantë e printimit artistik) u përpoq të ekspozonte një pjatë kallaji të spërkatur me bitum në dritë në dhomën e tij të errët, duke arritur të impresiononte një imazh të mirëpërcaktuar në pjatë. e oborrit të shtëpisë tuaj, padyshim bardh e zi. Ishte fotografia e parë në histori!

fotografia e pare

Fotografia e parë në histori, e realizuar nga Joseph Nicéphore Niépce.
Kredite: Getty Images

Rezultati përfundimtar – i quajtur heliografi – ishte megjithatë ende rudimentar dhe kërkonte një proces shumë të gjatë, por për fat Niépce takoi një personazh tjetër vendimtar në historinë tonë vetëm një vit më vonë, Louis Jacques Mandé Daguerre, i njohur atëherë si piktor dhe skenograf i cili ishte megjithatë i fiksuar nga ideja për të kapur një imazh të projektuar përgjithmonë. Të dy, të bashkuar nga i njëjti qëllim, filluan të punojnë së bashku, të paktën deri në vdekjen e Niépce, i cili vdiq në 1933.

Shpikja e vërtetë e fotografisë

Prandaj Daguerre vazhdoi i vetëm të bënte eksperimente për të përmirësuar teknikën dhe në vitin 1935, pothuajse rastësisht, ai zbuloi se nëse një pllakë bakri e veshur me argjend e trajtuar me jod ekspozohej ndaj dritës, kalonte mbi avujt e merkurit dhe “laget” në kripë, në në fund të procesit ishte e mundur të fiksohej një imazh shumë i qartë në sipërfaqe. Ky proces i parë fotografik u quajt dagerotip dhe pas vitesh retushimi dhe rregullimesh, teknika iu prezantua komunitetit shkencor në atë 19 gusht 1839 fatale që revolucionarizoi historinë njerëzore përgjithmonë.

Në dekadat në vijim, kërkimet e novatorëve të tjerë – si britaniku Thomas Wedgwood dhe William Fox Talbot – e bënë këtë shpikje të jashtëzakonshme të përparojë gjithnjë e më shumë, duke futur fletë të trajtuara në atë mënyrë që ta bëjnë atë fotosensitive (d.m.th. të aftë për të reaguar ndaj dritës ) dhe duke e bërë atë fotografinë gjithnjë e më të shkathët dhe të shpejtë.

Dhe të mendosh se tani për të bërë një foto super të përcaktuar, mjafton të prekësh ekranin e smartfonëve tanë!

Burimi:.Focus Junior

computer-Colossus-Bletchley-Park-Buckinghamshire-England-Funding-1943
23/06/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku kompjuterin e parë?

Kur u shpik kompjuteri i parë dhe nga kush?

Kompjuteri i parë elektronik dhe i programueshëm u quajt Colossus. Ai u shpik nga britanikët gjatë Luftës së Dytë Botërore për të deshifruar mesazhet sekrete të armiqve gjermanë. Ndihma e tij ishte e domosdoshme që aleatët të fitonin luftën.

Në fakt, ajo makinë ishte në gjendje të deshifronte 4000 mesazhe sekrete nga ushtritë e armikut çdo ditë.

NJË MAKINË SHUME TË FUQYSHME

As një ëndërr, të paktën kur krahasohet me kompjuterët e sotëm. Kolosi (i cili kushtonte miliona dhe kishte madhësinë e një apartamenti, nuk mund të përputhej as me fuqinë e një celulari modern (që kushton 50 mijë lekë dhe futet në xhep)!

Ky kompjuter i parë “valvul” (paraardhësit e mikroçipave që tani i bëjnë të gjitha pajisjet elektronike të funksionojnë) u konsiderua aq i rëndësishëm dhe sekret sa kryeministri britanik Winston Churchill, pas luftës, e kishte shkatërruar atë. Në të gjithë operacionin ai vendosi sekretin shtetëror (sekretin më sekret që ekziston), madje duke bërë që projektet e ndërtimit të digjen!

Historia se si u zhvillua projekti dhe shkencëtari brilant që e shpiku atë, Alan Turing, tregohet në një film të bukur të vitit 2014, “The Imitation Game”.

Në vitin 2007 Colossus u rindërtua me besnikëri në të njëjtin vend ku u përdor, në Bletchley Park, një vendndodhje në veri të Londrës midis universiteteve të Oksfordit dhe Kembrixhit (shihni në videon më poshtë).

tv.lura.televizion.vjeter
20/01/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku televizionin?

Më 26 janar 1926, në Londër u bë demonstrimi i parë i një shpikjeje që do të ndryshonte botën: televizioni.

Më 26 janar 1926, 95 vjet më parë, askush nuk e mendonte se televizioni do të ndryshonte kaq shumë jetën tonë. Madje as shpikësi i saj, inxhinieri skocez John Logie Baird. Por le të shkojmë me radhë.

TELEVIZIONI: NJË IDE FUTURISTIKE

Historia e shpikjes së televizionit në fakt fillon në fund të viteve 1800, dy shekuj më parë! Pikërisht më 24 dhjetor 1883, falë një disku special të shpuar të shpikur nga gjermani Paul Gottlieb Nipkow.

Ishte një disk i thjeshtë plot vrima të renditur në një spirale që, duke rrotulluar, analizonte imazhet: në praktikë parimi bazë mbi të cilin bazohet televizori. Sistemi që shihet sot të bën të buzëqeshësh (është shumë rudimentar), megjithatë ishte shumë futurist për teknologjinë e kohës dhe nuk u ndërtua kurrë.

Kaluan 42 vjet. Derisa, pra, inxhinieri skocez John Logie Baird, më 25 mars 1925, nga qendra tregtare Selfridges në Londër demonstroi publikisht funksionimin e televizorit të tij. Ishte një sukses.

Pas disa muajsh, më 2 tetor 1925, u bë transmetimi i parë televiziv nga laboratori i Bairdit në dhomën tjetër. Imazhi i parë i transmetuar ishte fytyra e një lindjeje nga laboratori i Baird, William Taynton. Rreth tre muaj më vonë, më 26 janar 1926, shkencëtari skocez transmetoi fytyrën e partneres së tij Daisy Elizabeth Gandy nga dhoma në dhomë në prani të shtypit: TV lindi.

TV në Shqipëri:

Televizorët e parë filluan të hyjnë në Shqipëri në vitet 1960. Nga fundi i viteve 1960 televizorët filluan të shiten edhe në tregun e lirë. Pastaj më vonë shqipëria filloi të prodhojë TV në Uzinën e Durrësit.

2022-GMC-Hummer-EV-Truck-Left-
23/11/2021 nga Joer.al 0 Komente

Gjergji Shaska, shqiptari që është pjesë e projektimit të Hummer-it elektrik

Pozicioni i Gjegj Shaska  në General Motors është Electrification System Architect. Specialiteti i tij është në projektimin e Electric Powertrain, që përfshin Lithium-Ion bateri dhe transmisionin elektrik. Në një makinë të zakonshme, këto pjeseë janë Motori dhe Transmisioni. Gjergji është përgjegjës për sistemet e kontrollit dhe integrimit në makinë të baterisë dhe motorave elektrikë. Hamer EV ka një bateri prej 200 kWh, që me një karikim, ka një autonomi prej më shumë se 550 km. Gjithashtu ka dy motora elektrikë mbrapa dhe një përpara që së bashku i japin një fuqi prej 1000 hp. Hamer EV arrin shpejtesinë 0-100 km/orë në më pak se 3 sekonda. Është një makinë e mrekullueshme dhe ndihem shumë krenar që jam pjesë e grupit të inxhinierëve që e kanë projektuar. Vetë Presidenti i SHBA-së, Joe Biden,  ka bërë një xhiro me një veturë Hummer elektrik.

Në një intervistë të dhënë për media shqiptare, Gjergji ka dhënëmesazh për të rinjtë shqiptarë:

Nëse keni dëshirë të krijoni një të ardhme të suksesshme në Amerikë, mundësia më e mirë është shkollimi në degët e inxhinierisë elektronike dhe informatikës. E ardhmja është në teknologji dhe këto do të jenë degët më të kërkuara në të ardhmen në Amerikë

bicikleta-e-pare-shpikur
19/11/2021 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku biçikletën?

Në qershor të vitit 1817, doli një mjet me dy rrota që do të ndryshonte përgjithmonë botën e transportit (dhe më gjerë). Por cila është historia dyqindvjeçare e biçikletës?

Biçikleta është 204 vjeçe, në fakt në 2017-ën ajo ka shuar dyqind qirinjtë e parë dhe kështu feston një histori magjepsëse që ka ndryshuar vetë konceptin e udhëtimit në rrugë. Që nga dita kur u shpik, biçikleta është futur dalëngadalë në jetën tonë të përditshme, duke u bërë objekt i përdorimit të përbashkët në të gjitha vendet e botës.

Po kush është origjina?

Përfaqësimi i parë i një automjeti që i ngjan biçikletës moderne mund të gjurmohet, si gjithmonë kur përfshihen shpikjet, tek i madhi Leonardo Da Vinci.
Në një nga vizatimet e tij të vitit 1490 që gjendet në Codex Atlanticus, që ka një “makinë” me dy rrota, një bosht druri që i mban ato së bashku, një timon dhe një lloj zinxhiri që lidh pedalet me rrotën e pasme.

Si zakonisht, Leonardo e kishte parë mirë, por shpikja e një biçiklete të aftë për t’u përdorur nuk arriti deri në qershor 1817 falë baronit gjerman Karl von Drais.

Babai i biçikletës moderne!

Shpikja e Baronit u quajt Laufmachine (fjalë për fjalë: “makinë garash”). Në Francë, kjo biçikletë primitive u quajt, për nder të shpikësit të saj, “draisienne”. Në Itali, megjithatë, automjeti i ri u shfaq në Milano në 1819 me emrin draisina.

Biçikleta e parë në Shkodër, në qytetin e biçikletave.

Ishte viti 1907 kur konsulli i nderit i Suedisë në Shkodër, solli një biçikletë, por e pati mjaft të vështirë të pedalonte në Shkodër, sepse edhe vetë doganierët nuk e njihnin “atë soj hallati” siç e cilësonin asokohe. Por nëse asokohe pakkush e njihte biçikletën si mjet lëvizës, tanimë mund të thuhet se biçikleta është pjesë e pandarë e çdo familje shkodrane. Aq sa mund të thuhet se Shkodra lë pas dhe disa nga qytetet e Europës Perëndimore për frekuencën e përdorimit të biçikletës.