Kategoria: Shkencë&Teknologji

smart-ora
07/11/2023 nga Joer.al 0 Komente

Orët inteligjente, orët kthehen në kompjuterë që mbahen në dorë

Tregu është i shëndetshëm dhe e sheh Apple në krye të ndjekur nga Xiaomi dhe Huawei. Ajo që është e re është hyrja e lojtarëve dhe gjigantëve të rinj të specializuar që lidhin pajisjet e tyre me një ekosistem më të madh

Nga njëra anë romantikët e orës tradicionale, nga ana tjetër adhuruesit e teknologjisë së lartë, të bindur se vendosja e një numri të lidhur me internetin në kyçin e dorës është një avantazh dhe jo një arsye e mëtejshme për varësinë teknologjike. Që tregu i pajisjeve të veshura është i shëndetshëm, pohohet nga pothuajse të gjithë analistët, duke filluar nga ata të Canalys. Në raportin e tyre më të fundit “Wearable Band Analysis” lexojmë se si sektori, i cili përfshin gjithashtu pajisje më pak inteligjente, byzylykë të përdorur pothuajse ekskluzivisht për fitnes, u rrit me 6% në tremujorin e dytë të vitit, me parashikime sigurisht rozë për vitin 2023. kategoria që fiton më shumë është ajo e orëve inteligjente, e cila e sheh Apple si markën kryesore, e ndjekur nga Xiaomi, Huawei dhe gjithë të tjerët.

Nuk ka asnjë Samsung në renditjen e Canalys, pesha e të cilit bie nën 10%, e tejkaluar gjithashtu nga markat në zhvillim si Noise dhe Fire-Boltt, të cilat arritën respektivisht një rritje vjetore prej 86% dhe 70% veçanërisht në Indi, ku skenari dominohet nga produktet e lira. Segmenti është me interes global, edhe falë inovacioneve të fundit në lidhje me inteligjencën artificiale.

Sfida e Google

Këtë e demonstron Google, i cili gjithashtu solli Pixel Watch 2 (399 euro) në Itali, një produkt i veçantë për një arsye mbi të gjitha: është i vetmi që integron në mënyrë të përsosur të gjithë bollëkun e aplikacioneve nga gjiganti amerikan, pa pasur nevojë të bëni asgjë për t’i instaluar ato, nga telefoni ose numri juaj. Baza është e njëjtë me modelet e tjera Wear OS, por, siç ndodh me telefonat inteligjentë Pixel, këtu përvoja është vendase në botën e Google, prandaj është përshtatur në mënyrë të përkryer me aplikacione të tilla si sistemet e pagesave të Portofolit, Gmail, Calendar dhe madje edhe Maps dhe YouTube. .

Një rol qendror luan Asistenti i cili nuk është ende Bardi më i avancuar, por është e qartë se hapi tjetër do të jetë: bërja e orës inteligjente një mbështetje e avancuar për aktivitetet e përditshme, e fokusuar gjithashtu në AI gjeneruese. A do të jetë ky fundi i smartfonëve? Jo me të vërtetë, por një goditje e vërtetuar mirë, po. Pixel Watch 2 ka tre sensorë të rinj që ju lejojnë të merrni njohuri më të thella për shëndetin tuaj. Së bashku me algoritmin e përmirësuar të rrahjeve të zemrës me AI, sensori LED 25% më shumë i Pixel Watch prodhon një lexim 40% më të saktë për aktivitetet e rrahjeve të larta të zemrës, të tilla si HIIT, rrotullimi dhe vozitja. Natyrisht, gjenerata e dytë e Pixel Watch nuk është perfekte, për shembull në autonominë e cila është “e mirë” por jo e shkëlqyer dhe në dimensionet e dialit që janë ndoshta pak më të vogla në krahasim me rivalët, por materialet e ndërtimit, përdorshmëria dhe personalizimi. janë në nivelet më të larta.

Lëvizjet e Samsung

Ana tjetër e monedhës Wear OS është Galaxy Watch 6 e Samsung. Kjo vjen në shumë versione, vetëm Bluetooth ose gjithashtu LTE, me një kasë 43 mm ose 47 mm (Classic nga 419 euro) ose 40 mm ose 44 mm (nga 319 euro). Këtu pika e fortë është integrimi me Play Store, mundësitë dhe parametrat e shumtë të monitorimit që mungojnë gjetkë, si niveli i oksigjenit në gjak dhe presioni i gjakut, pas kalibrimit periodik me matës shtëpiak.

Samsung po bast edhe më shumë se Google për personalizimin, përmes dhjetëra rripave të çdo materiali dhe ngjyre, të përshtatshme për çdo nevojë. Që kur kompania koreane braktisi sistemin e pronarit Tizen për pajisjet e veshura, konsumatorët kanë fituar mbështetje të plotë për botën e Google, duke përfshirë Assistant, pa hequr dorë megjithatë nga disa platforma si SmartThings, për kontrollin e objekteve të lidhura të mbështetura gjithashtu nga protokolli Matter, praktikisht të gjitha . Këtu nuk kemi një, por dy AI vokale, së bashku me Google dhe Bixby, për të kërkuar informacione dhe sugjerime.

Ekosistemi Huawei

Siç pritej, Huawei është shumë aktiv në nxjerrjen e vazhdueshme të orëve të reja inteligjente. Watch GT4 (nga 249 euro) është shuma e punës kërkimore-zhvilluese që kompania kineze ka kryer ndër vite. Ora e re është një kampione e autonomisë: ajo varion nga pothuajse një javë për modelin 41 mm në pothuajse dy javë për atë 46 mm, me një bateri më të madhe. Qëndrueshmëria e tillë është një ëndërr për konkurrencën që as nuk i afrohet atyre metrikës. Përveç saktësisë së të dhënave të mbledhura nga sensorët e tij për hapat, cilësinë e gjumit, temperaturën e trupit, ngopjen me oksigjen dhe dhjetëra sporte, vëmendje e madhe i kushtohet edhe dizajnit.

Estetikisht, ndjesia e përgjithshme është më shumë ajo e një ore klasike sesa e një ore inteligjente, edhe për shkak të kombinimeve të rripave që fokusohen më shumë në karakterin e modës së objektit se të tjerët, duke ofruar gjithmonë kombinime interesante dhe të veçanta. Nga ana e softuerit, mbështetja për Android dhe iOS tani është një punë e përfunduar, megjithëse duhet të kaloni përmes aplikacionit të menaxhimit të Huawei Health, gjithashtu për instalimin e aplikacioneve të tjera përveç atyre të parangarkuar. Ka kufizime të dukshme, të tilla si të mos mund të shkruani tekstin që dëshironi si përgjigje ndaj një mesazhi chat, por është një detaj në mes të një opinioni të përgjithshëm më shumë se pozitiv, ku nuk e prisni.

Garmin synon një audiencë specifike

Nga një kategori për të gjithë në një objekt që synon audienca me nevoja specifike.

Garmin i ka kuptuar gjithmonë orët inteligjente në këtë mënyrë. Dhe nuk e ndërron mendjen me Marq Carbon (nga 2950 euro). Atleti, lojtari golfi dhe komandanti synojnë të njëjtat lloje përdoruesish. E para për sportdashësit, me profile të ndryshme stërvitore. E dyta, siç sugjeron vetë emri, për ata që praktikojnë golfin, me mundësinë për të planifikuar lojën dhe gjuajtjet e tyre, me akses në hartat e fushave kryesore dhe në fund Komandanti, i cili u bën syrin pilotëve në fluturim se cilët mund të shohin planet. , vendndodhjen e aeroporteve dhe merrni buletinet periodike mbi parashikimet e motit.

Pse Marq Carbon? E thjeshtë: një kuti karboni për të garantuar lehtësi, rezistencë dhe saktësi edhe në detajet më të vogla. Ata që bëjnë diferencën.

nidec_cover
28/10/2023 nga Joer.al 0 Komente

Nidec dhe Renesas njoftojnë zhvillimin e përbashkët për automjetet elektrike

Një motor tërheqës i automjeteve elektrike dhe elektronika e fuqisë do të integrohen në gjeneratën e ardhshme E-Axle (sistemi X-in-1). Për të zhvilluar zgjidhje gjysmëpërçuese për gjeneratën e ardhshme të E-Axle (sistemi X-in-1) për automjetet elektrike (EV), i cili kombinon një motor lëvizës dhe elektronikë të fuqisë, Nidec Corporation dhe Renesas Electronics Corporation kanë zgjedhur të bashkëpunojnë. Automjetet moderne elektrike përdorin një komponent 3-në-1 të njohur si E-Axle, i cili kombinon një motor, një inverter dhe një kuti ingranazhi (kuti ingranazhi). Për të arritur performancë dhe efikasitet të lartë, si dhe përmasa dhe peshë të vogël, kosto më të ulëta dhe për të përshpejtuar zhvillimin e automjeteve, automjetet elektrike integrojnë gjithashtu kontrolle elektronike të energjisë, si konvertuesit DC-DC dhe karikuesit në bord (OBC). Prodhuesit e automjeteve elektrike në vendet e zhvilluara si Kina kanë krijuar një platformë X-in-1 që kombinon disa veçori, duke përshpejtuar adoptimin në modele të shumta makinash.

Cilësia e makinave nuk mund të mbahet në një nivel të lartë kur X-in-1 bëhet më kompleks dhe kombinon më shumë funksione. Për të garantuar sigurinë e automjeteve, është thelbësore të zhvillohet teknologjia parandaluese e sigurisë, si aftësitë diagnostikuese dhe parashikimi i defekteve. Për të kapërcyer këtë problem, të dy kompanitë vendosën të kombinojnë teknologjitë e tyre për të zhvilluar një provë koncepti (PoC) për sistemin jashtëzakonisht të besueshëm dhe me performancë të lartë X-in-1. PoC mundëson që sistemi X-in-1 të ketë një dizajn më kompakt, peshë më të lehtë, çmim më të ulët dhe performancë dhe efikasitet më të mirë në klasë. Kompanitë planifikojnë të lëshojnë provë fillestare të konceptit (PoC) deri në fund të vitit 2023. Ai do të përmbajë një sistem 6-në-1 me konvertues DC-DC, OBC, njësi të shpërndarjes së energjisë (PDU), motor, inverter dhe kuti ingranazhi. Përveç komponentëve të tjerë, Nidec dhe Renesas do të prodhojnë një PoC shumë të integruar X-in-1 me një sistem të menaxhimit të baterive (BMS) në 2024. Prova e dytë e konceptit do të zëvendësojë GaN (nitrit galium) për komponentët e fuqisë DC-DC dhe OBC të PoC-së së parë, për të reduktuar më tej madhësinë dhe koston. GaN performon shkëlqyeshëm në aplikacionet me frekuencë të lartë.

ChatGPT
21/06/2023 nga Joer.al 0 Komente

Me ChatGPT programuesi kompjuterik del në pension?

Revolucioni i AI-së po ka një ndikim të rëndësishëm në botën e punës intelektuale, veçanërisht me chatGPT. Nga njëra anë, AI mund të automatizojë shumë detyra dhe t’i bëjë ato më efikase, duke liruar kohën e njerëzve për t’u përqëndruar në detyra më sfiduese dhe më të rëndësishme. Nga ana tjetër, ekziston shqetësimi se AI mund të zëvendësojë plotësisht disa vende pune për njerëzit, duke krijuar papunësi dhe ndryshime në fuqinë punëtore. Një prej tyre përfaqësohet nga roli i programuesit kompjuterik, i rrezikuar seriozisht nga AI. Cilat janë zhvillimet e ardhshme?

Inteligjenca artificiale është revolucioni i vërtetë

Është e rëndësishme të theksohet se AI po krijon mundësi të reja pune, siç janë ekspertët e AI, shkencëtarët e të dhënave dhe analistët e të dhënave. Për më tepër, ai po ndihmon kompanitë të përmirësojnë konkurrencën e tyre dhe të inovojnë proceset e tyre të biznesit. Në anën e teknologjisë elektronike, inteligjenca artificiale po luan një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në pajisjet elektronike si telefonat inteligjentë, tabletët, laptopët dhe asistentët virtualë. Këto pajisje përdorin AI për të kuptuar më mirë komandat zanore të përdoruesve, për të personalizuar përvojat e përdoruesit dhe për të ofruar veçori të tilla si përkthimi me makinë, navigimi GPS dhe kamerën me njohjen e imazhit. Në sektorin e automobilave, AI po bëhet një faktor kyç në zhvillimin e automjeteve autonome. Këto automjete përdorin AI për të analizuar të dhënat shqisore, për të kuptuar rrethinën e tyre dhe për të marrë vendime autonome se çfarë të bëjnë më pas. Kjo po i hap rrugën një të ardhmeje ku automjetet mund të transportojnë pasagjerë të sigurt dhe pa ndërhyrje njerëzore. Në të dy sektorët, AI po përmirëson efikasitetin, sigurinë dhe përvojën e përdoruesit, por ekziston gjithashtu shqetësimi se këto teknologji mund të krijojnë sfida të reja, si privatësia, siguria dhe ndikimi në fuqinë punëtore. Sektorët e punës ku përdoret inteligjenca artificiale shtohen çdo ditë dhe çdo rol përfshihet plotësisht në këtë realitet të ri që nuk mund të anashkalohet. Disa prej tyre janë renditur më poshtë, duke përbërë, megjithatë, një listë të pjesshme pasi aplikimet reale të inteligjencës janë shumë më të shumta:

 • Teknologjia e informacionit: AI përdoret për të krijuar sisteme të asistencës virtuale, chatbot dhe sisteme të mundshme të ndihmës për të përmirësuar përvojën e përdoruesit;
 • Kujdesi shëndetësor: IA po ndihmon në përmirësimin e diagnostikimit dhe trajtimit të sëmundjeve, si dhe në identifikimin e terapive të reja;
 • Financa: AI përdoret për të analizuar të dhënat financiare, për të identifikuar mundësitë e investimit dhe për të parandaluar mashtrimin;
 • E-commerce: AI po ndihmon kompanitë të personalizojnë përvojën e blerjeve në internet dhe të ofrojnë rekomandime për blerje bazuar në analizën e të dhënave të klientëve;
 • Siguria: AI përdoret për të analizuar sasi të mëdha të dhënash dhe për të identifikuar çdo kërcënim, si p.sh. ndërhyrje në kompjuter ose aktivitete të dyshimta;
 • Prodhimi: AI përdoret për të optimizuar proceset e prodhimit, për të përmirësuar cilësinë dhe për të ulur kostot;
 • Transporti: AI përdoret për të përmirësuar planifikimin e udhëtimit dhe menaxhimin e flotës së automjeteve;
 • Bujqësia: UA po ndihmon në përmirësimin e produktivitetit dhe qëndrueshmërisë së aktiviteteve bujqësore;
 • Programimi kompjuterik: AI propozon algoritmet e saj dhe analizat e softuerit dhe firmuerit, duke ndihmuar që puna e programuesit të bëhet shumë më e shpejtë dhe më e saktë.

Këto janë vetëm disa shembuj se si AI po ndryshon dhe përmirëson sektorët e ndryshëm të punës. Paragrafi tjetër fokusohet pikërisht në aspektin e fundit të listës, përkatësisht atë nga pikëpamja e programimit në një gjuhë programimi.

Krijimi i një softueri

Në përgjithësi, hapat bazë për të krijuar një program kompjuterik janë si më poshtë:

 • Analiza e kërkesave: të kuptojë nevojat e programit, funksionalitetin e kërkuar dhe problemet që duhen zgjidhur;
 • Dizajni: dizajnimi i strukturës së programit, arkitekturës së tij dhe ndërfaqes së tij të përdoruesit;
 • Zbatimi: shkruani kodin burimor të programit, duke përdorur një gjuhë programimi të përshtatshme;
 • Test: ekzekutoni testet e sistemit për të verifikuar që programi funksionon saktë dhe i plotëson kërkesat;
 • Korrigjimi: identifikoni dhe rregulloni çdo gabim ose problem në kod;
 • Dokumentacioni: krijoni dokumentacion të detajuar të programit, duke përfshirë udhëzimet për përdorim dhe shpjegimet e funksionimit;
 • Vendosja: shpërndani programin tek klientët ose përdoruesit përfundimtarë, ose vendoseni atë të disponueshëm për shkarkim ose blerje;
 • Mirëmbajtje: mirëmbani orarin, rregulloni çdo problem në të ardhmen dhe bëni çdo ndryshim për të përmbushur nevojat e ardhshme.

Këto janë hapat bazë për krijimin e një programi kompjuterik, por procesi i saktë mund të ndryshojë në varësi të kompleksitetit të programit dhe teknologjisë së përdorur. Deri më sot të gjitha këto detyra janë kryer nga njeriu, por së shpejti, me shumë mundësi, do të jetë makina që do të kujdeset për të gjitha këto. Në fund të fundit, duke menduar për këtë, qëllimi përfundimtar i prodhimit të softuerit është krijimi i një programi kompjuterik, dhe kush më mirë ta kryejë këtë detyrë sesa vetë kompjuteri? Këto janë faza mjaft kritike, për të cilat kërkohet saktësia më e madhe e mundshme. Dhe fakti që një makinë është e aftë të krijojë softuer për një makinë tjetër është një realitet gjithnjë e më konkret.

Disa shembuj programimi me chatGPT

Si një model gjuhësor evolucionar i AI, chatGPT ka njohuri të thella për shumë gjuhë programimi, duke përfshirë:

 • Python
 • JavaM
 • C++
 • JavaScripts
 • C#
 • Rubin
 • PHP
 • Swift
 • Go
 • R

Përveç kësaj, ai ka një kuptim themelor të shumë gjuhëve të tjera të programimit dhe është në gjendje t’u përgjigjet pyetjeve në lidhje me konceptet e programimit dhe mënyrën e përdorimit të gjuhëve specifike. Megjithatë, njohuritë e tij aktuale janë të kufizuara në edukimin dhe trajnimin e tij, kështu që mund të mos jetë në gjendje t’u përgjigjet pyetjeve shumë specifike ose të avancuara në lidhje me disa gjuhë. Të gjithë shembujt e krijimit të listave burimore të paraqitura në artikull mund të shkarkohen si bashkëngjitje. Ato janë qëllimisht të thjeshta dhe funksionale, më pas do të jetë lexuesi që të krijojë listat më komplekse.

Një shembull në Python

Ky shembull tjetër i thjeshtë në gjuhën Python tregon se sa e lehtë është të marrësh ndihmë nga chatGPT për të krijuar një skript që shfaq grafikun e funksioneve sin(x)*50, cos(x)*50 dhe x^2. Në lidhje me funksionin e fundit, grafiku duhet të tregojë pikën minimale. Kërkesa duhet të shprehet në një format shumë të qartë dhe të plotë, si në tekstin e mëposhtëm, dhe përgjigja cilësore e sistemit mund të vërehet në figurën 3.

ChatGPT ju lutemi krijoni një skript në python për të shfaqur grafikun e sin(x)*50 dhe cos(x)*50 dhe x^2. Nga këto të fundit tregojnë pikën minimale.

Përveç dhënies së kodit të skriptit, chatGPT ofron një përshkrim të plotë të listës së burimit dhe detajeve të ndryshme të përdorura për zgjidhjen.

Konkluzione

Është e vështirë të parashikohet nëse inteligjenca artificiale do të zëvendësojë plotësisht programuesit e kompjuterave, por ka shumë të ngjarë që ajo të ndryshojë punën dhe aftësitë e tyre. Në disa fusha, të tilla si gjenerimi i kodit ose zgjidhja e problemeve të thjeshta, AI mund të automatizojë një pjesë të punës së programuesve, duke e bërë punën e tyre më efikase. Sidoqoftë, aftësia për të krijuar softuer me cilësi të lartë kërkon ende kreativitet, një kuptim të thellë të nevojave të përdoruesve dhe aftësinë për të zgjidhur probleme komplekse që vetëm programuesit njerëz mund t’i ofrojnë. Në të ardhmen, programuesit mund të punojnë ngushtë me AI për të krijuar softuer më të avancuar dhe me cilësi të lartë. Mund të kërkohen gjithashtu aftësi të reja për të zhvilluar dhe përdorur AI, kështu që programuesit mund të kenë nevojë të përshtaten me një lloj të ri pune. Në përgjithësi, AI ka të ngjarë të bëhet një aset i rëndësishëm për programuesit dhe të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë dhe efikasitetit të punës së tyre. Prandaj, pyetja e fundit që duhet bërë është nëse në të ardhmen programuesit kompjuterikë do të ndihmohen nga teknologjia e re apo do të jetë një shembull tjetër ku njeriu do të zëvendësohet plotësisht nga makina?

kompjuter.propabiliteti
30/09/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kompjuteri i probabilistikës po vjen? P-bitët mund të zëvendësojnë bitet tradicionale

Flitet për “llogaritje probabiliste”, në lidhje me krijimin e mundshëm të një lloji të ri kompjuteri, në një njoftim të ri për shtyp në faqen e Universitetit Tohoku. Studiuesit publikuan një studim në Nature Communicaitons në të cilin ata shpjegojnë se si mund të bëhet një lloj i ri kompjuteri që, ndryshe nga kompjuterët kuantikë kompleksë dhe të shtrenjtë, mund të funksionojë në temperaturën e dhomës.

Kompjuteri mund t'i japë përgjigjet duke "i deduktuar ato"

Njoftimi për shtyp shpjegon se ky kompjuter i ri mund t’i japë përgjigjet duke i “deduktuar” bazuar në marrjen e të dhënave komplekse. Për shembull, mund të nxirrte informacion për një person duke punuar në të dhëna që lidhen me sjelljen e tyre blerëse. Pasi të merren të dhënat, kompjuteri zgjedh modelet dhe në fund jep atë që mund të konsiderohet një supozim i mirë i rezultatit përfundimtar.

Lidhjet me tunel magnetik

Për ndërtimin e një kompjuteri të tillë mund të përdoren pajisje speciale të quajtura “kryqëzimet e tunelit magnetik”. Këto janë pajisje të bëra nga dy shtresa metali magnetik që ndahen nga një izolant ultra i hollë. Pajisjet mund të aktivizohen termikisht nga rryma elektrike dhe një fushë magnetike. Në varësi të rrotullimit, mund të ketë ndryshime ose luhatje në magnet. Pikërisht këto luhatje, të referuara nga studiuesit si p-bit, do të ishin baza e llogaritjes probabilistike dhe, në thelb, do të zëvendësonin 0 dhe 1 që formojnë bitet e kompjuterëve tradicionalë.


Studimi i ri

Hapi i parë është të kuptojmë saktësisht se çfarë ndodh, në nivel fizik, në kryqëzimet e tunelit magnetik. Dhe pikërisht këtë po bëjnë studiuesit nga ekipi i Shun Kanai, profesor në Institutin e Kërkimeve të Komunikimit Elektrik të Universitetit Tohoku, të cilët kanë publikuar studimin e tyre të parë. Tani për tani, studiuesit kanë “shpjeguar eksperimentalisht” eksponentin e ndërrimit “që rregullon luhatjen nën shqetësimet e shkaktuara nga fusha magnetike dhe çift rrotullimi i transferimit të rrotullimit në kryqëzimet e tunelit magnetik”, siç shpjegon Kanai. Ky është një përparim që siguron bazën matematikore për ndërtimin dhe zbatimin e kryqëzimeve të tunelit magnetik në mënyrë që ato të mund të përdoren si p-bit për kompjuterët probabilistë.

teknologji.2022
24/01/2022 nga Joer.al 0 Komente

Cilat janë parashikimet teknologjike për vitin 2022? Analiza e Vicor Corporation

Vicor Corporation, një lider në komponentët modularë të energjisë dhe sistemet e energjisë, ka publikuar parashikimet e saj për vitin 2022. Parashikimet në thelb mbulojnë 3 fusha: Automobilistikë, Informatikë në shkallë të lartë, Hapësirë ​​ajrore dhe mbrojtje.

Cilat janë parashikimet teknologjike për vitin 2022? Sipas analizës së Vicor, viti 2022 do të ketë rritje të inovacionit në zgjidhjet e energjisë në shumë sektorë të teknologjisë. Pas dy viteve të pandemisë globale, ja cilat janë sfidat dhe tendencat që do të karakterizojnë vitin 2022.

Sektori i automobilave

Automjetet moderne elektrike përdorin deri në tre bateri të veçanta, një nga 400 V ose 800 V (bateri tërheqëse) dhe një sistem shpërndarjeje që funksionon me bateri dytësore 12 V dhe 48 V. Prodhuesit janë të zënë duke u përpjekur të ulin peshën e automjeteve, duke reduktuar gjithashtu kompleksitetin e sistemit të karburantit . Gjatë vitit 2022, ne presim të shohim këtë qasje modulare për ofrimin e energjisë të miratuar nga OEM-të ndërsa ato elektrizojnë dhe diferencojnë flotat e tyre, duke ofruar një gamë më të gjerë dhe performancë më të mirë të përgjithshme.

 

Vrull i rëndësishëm drejt inovacionit do të vijë gjithashtu nga ripërdorimi i baterive të automjeteve elektrike, duke siguruar që ato të mund të ripërdoren për pirunët elektrikë ose si rezervë energjie për shtëpitë dhe ndërtesat. Rreth automjeteve komerciale më të mëdha dhe me fuqi të lartë, ka një interes në rritje për përdorimin e qelizave të karburantit dhe hidrogjenit për prodhimin e energjisë, gjë që do të gjenerojë kërkesë më të madhe për konvertim DC-DC me efikasitet të lartë. Së fundi, brenda automjetit, komoditeti i udhëtimit do të bëhet gjithashtu gjithnjë e më i rëndësishëm si për shoferin ashtu edhe për pasagjerët. Pritet gjithashtu rritje e kërkesës për suspension aktiv me energji elektrike, duke theksuar edhe një herë nevojën për zgjidhje shumë efikase të menaxhimit të energjisë.

Sipas parashikimeve të Vicor, rritja e qendrës së të dhënave do të vazhdojë të përshpejtohet. Në vitin 2022, tregu global i informatikës me shkallë të lartë do të vazhdojë të rritet, duke filluar nga rreth 147 miliardë dollarë vitin e kaluar, me një parashikim CAGR të të ardhurave prej + 27,4% deri në vitin 2028. Drejtuesit kryesorë të rritjes do të përfshijnë rritjen. rritjen e ngarkesave të punës në renë kompjuterike, optimizimin e qendrës së të dhënave, platformat e mediave sociale dhe shfaqja e DaaS.

Sektori i Informatikës me Performancë të Lartë

Tendenca që do të karakterizojë këtë sektor në vitin 2022 është rritja e peshës së energjisë së rinovueshme “të gjelbër”. Tensioni i lartë DC do të ofrohet si burim primar i energjisë në shumë aplikacione, veçanërisht në pajisjet e skajshme. COVID-19 ka përshpejtuar rritjen e sasisë së të dhënave të gjeneruara dhe ky trend do të vazhdojë edhe pas pandemisë. Me shfaqjen e teknologjisë 5G, infrastruktura e rrjetit do të bëhet gjithnjë e më komplekse, me më shumë nyje përpunuese më afër përdoruesit për të zvogëluar vonesën dhe për të mundësuar përdorim më të madh të aplikacioneve IoT. IoT do të kërkojë më shumë fuqi llogaritëse për të përmirësuar sigurinë, gjë që do të rezultojë në një rritje të fuqisë së përgjithshme llogaritëse të kërkuar në aplikacione. Për të përmbushur këto nevoja, Vicor ka filluar prej kohësh të projektojë dhe të ndërtojë konvertues të fuqisë më të vogël e më të dendur për të mbështetur fuqinë kompjuterike. Qendrat e të dhënave duhet të reduktojnë konsumin e energjisë duke adoptuar module me densitet të lartë të fuqisë, të cilat nga ana tjetër do të minimizojnë ngarkesën e ftohjes së ajrit. Zinxhiri i furnizimit gjithashtu pritet të vazhdojë të përjetojë ndërprerje me vështirësi të mëtejshme të paktën deri në fund të vitit 2023.

Sektori ushtarak dhe i hapësirës ajrore

Inovacioni dhe kërkesa për efikasitet më të madh do të vazhdojnë të nxisin një interes në rritje për elektrifikimin për të zëvendësuar sistemet mekanike dhe lëndët djegëse kimike. Për shembull, nëndetëset e avancuara po zëvendësojnë hidraulikën me energji elektrike, ndërsa avionët elektrikë po vendosin rekorde të reja të rrezes dhe shpejtësisë.

Menaxhimi i energjisë për dronët me operim elektrik do të vazhdojë të jetë një faktor kritik, ndërkohë që interesi në rritje për Armët e Energjisë së Drejtuar (DEW) si lazerët, si për përdorim në anije ashtu edhe për automjete, do të kërkojë zgjidhje. për trajtimin e burimeve të reja të energjisë si p.sh. bateritë në gjendje të ngurtë. Ekziston gjithashtu një kërkesë në rritje për teknologjitë e elektronikës së fuqisë për të përmbushur kërkesat e standardeve të tilla si Arkitektura e Sistemit të Hapur të Sensorëve (SOSA). Rikthimi i pandemisë vazhdon të shohë një rritje të kërkesës për elektronikë në tregjet ushtarake dhe të hapësirës ajrore. Sektori hapësinor evropian do të shohë gjithashtu një përdorim në rritje të shtytjes së joneve elektrike për anijet kozmike, kryesisht për mirëmbajtjen e stacioneve për yjësitë e reja të satelitëve me brez të gjerë të hapësirës.

Burime nga: www.vicorpower.com