Kategoria: Kuriozitete

leonardo-shpikesi
16/12/2023 nga Joer.al 0 Komente

Shpikësi Leonardo DaVinci

Leonardo i nxori shpikjet e tij nga studimet e tij dhe përgjithësisht ato ishin “makina”, nga të cilat nuk dihet nëse funksionimi ishte verifikuar për secilën.
Por kur u bënë përpjekje për rindërtimin e tyre, u kuptua se në shumicën e rasteve ato mund të viheshin në veprim.
Makineritë për të cilat aplikoi Leonardo kishin për qëllim përdorim civil (në kuptimin e gjerë), ushtarak ose thjesht spekulativ.

Makinat e destinuara për përdorim civil

Gjatë gjithë veprës së Leonardos, krijuesit, projektuesit dhe ndërtuesit të makinave, vërehet përpjekja që synon pakësimin e punës së njeriut, shfrytëzimin e burimeve të energjisë që zotëronte dhe marrjen e saktësisë më të madhe nga mekanizmat e tij, lëvizjet dhe performancën më të madhe. Ëndrra e tij e madhe ishte: “të bënte instrumente ku mund të gjenerohej kjo forcë, sepse me të do të lëviznin botë të pafundme”.


Ky ishte kuptimi i tij kryesor në lidhje me mekanikën e aplikuar, së cilës ai iu përkushtua në mënyrë të tillë që ia kalonte paraardhësve dhe bashkëkohësve të tij. Jo aq për shpikjet e tij, por mbi të gjitha për qasjen ndaj analizës së makinës që kuptohet në veçantinë dhe funksionalitetin e saj kryesor.


Ai fokusohet në detajet e pajisjeve pa harruar vizionin e përgjithshëm, duke u mbështetur në fuqinë shprehëse të vizatimit. Disa faqe të kodeve të tij mund të thuhet se ishin fletë punishteje që ai ua kaloi mjeshtrit të tij, të ngarkuar me ndërtimin e mekanizmave që ai projektoi.
Me Leonardo, paraqitja grafike e makinës merr një fizionomi që paraprin procedurat moderne të dizajnit të makinës.


Për më tepër, ai arrin t’i japë projektit dhe dizajnit një unikalitet të tillë, sa ta bëjë atë pararendës të mekanikës teknike. Këto janë cilësitë dhe veçoritë që e identifikojnë Leonardon si “inxhinier mekanik”.
Të gjitha makinat e tij dëshmojnë për këtë.


Më poshtë, me diskrecion të diskutueshëm, por të deklaruar, janë paraqitur disa prej tyre. Problemet e lëvizjes tërhoqën veçanërisht vëmendjen e Leonardos; ai studioi makinat në tokë, det dhe qiell dhe i zbatoi ato në kontekstet e paqes dhe luftës.

Biçikleta
Dy rrota, një bosht druri, një timon dhe një zinxhir që lidh pedalet me rrotën e pasme: është thjesht një skicë, por figura (që gjendet në Kodikun e Atlantikut) i referohet pa mëdyshje biçikletës.
Por, mjerisht, stili nuk duket të jetë ai i zakonshëm i Leonardos. Kush mund ta kishte projektuar këtë biçikletë të parë të pabesueshme? Ai mund të ketë qenë student, duke ndjekur udhëzimet e Mjeshtrit; madje mund të jetë false, duke qenë se duket shumë “modern”.
Në fakt, ajo do t’i paraprinte shpikjes së biçikletës me disa shekuj, e lindur zyrtarisht rreth vitit 1880.

Vagoni vetëlëvizës

Dhe këtu jemi në një temë shumë tërheqëse për Leonardon:
zhvillojnë dhe grumbullojnë në të njëjtin mjet energjinë e nevojshme për lëvizje. Dizajni i këtij paraardhësi të lashtë të automobilave moderne u bë, deri në detajet më të vogla, por me shumë mundësi nuk u realizua kurrë.
Nuk mund të përfitonte nga burime të tjera energjie përveç ujit, erës, të ruajtura në burime dhe energjisë muskulore. Ai i shfrytëzoi këto burime të kufizuara energjie me zgjuarsi të pazakontë, por për sa i përket përdorimit të avullit si një forcë lëvizëse, ai “e kufizoi veten” në intuitimin e potencialit të tyre. Në fakt ai bëri dy pajisje për “matjen e sasisë së ujit kur shndërrohet në ajër”. Kjo ide e një karroce vetëlëvizëse me katër rrota dhe një timon, e drejtuar nga një pajisje susta, është një projekt rinor nga Vinci, që daton rreth vitit 1478. Ishte një aparat teatror për lëvizjet skenike; projekti paraqet dy pika interesi: përdorimin e një motori susta dhe miratimin e një sistemi transmetimi të ngjashëm me diferencialin modern të përdorur për makinat.

Varka me vozitje

Në kohën e Leonardos, rrugët më të mira të komunikimit ishin ato në ujë.
Firence dhe Milano u penalizuan nga mungesa e lidhjes direkte me detin dhe kërkonin vazhdimisht zgjidhje.
Leonardo ishte në ballë në këtë fushë, me projekte inxhinierike hidraulike dhe dizajne të anijeve të dobishme për qëllime civile dhe ushtarake.
Kjo faqe tregon një varkë me vozitje që përdorte mekanizmin e shtytjes me pedale.
Kjo mënyrë e zgjidhjes së problemit të lëvizjes e bëri të padobishëm veprimin e rremave tradicionale.

Fluturimi

Që kur ishte i ri, Leonardo ka patur një pasion për atë që burrat duket se pengohen të bëjnë dhe për të cilën ai dëshiron të dijë sekretet: fluturimin.
Aksionet e panumërta për të ndjekur jetën dhe evolucionin e zogjve ishin fillimi i një studimi të gjatë dhe të rëndësishëm mbi fluturimin, parakusht për projektimin e makinerive të tij të shkëlqyera fluturuese.


Vida ajrore

E projektuar midis 1483 dhe 1486, gjatë qëndrimit të tij të parë në Milano, vidhosja ajrore i përket serisë së parë të makinerive të projektuara nga Leonardo për fluturimin mekanik.
Struktura e vidhos, sipas mendimeve të shpikësit të madh, dikur do të funksiononte shumë shpejt duhet të “vidhos” në ajër dhe të ngrihet në fluturim. Projekti mbeti, megjithatë, një ëndërr e parealizuar dhe zakonisht quhet “helikopteri i Leonardos”.


Rotisseria


Është një mekanizëm me interes të madh sidomos për përdorimin e ajrit të nxehtë si burim energjie. Në fakt, ajri ngrihet, duke vënë në lëvizje një helikë e cila nga ana tjetër aktivizon një rrotull që kthen heshtin.
Gjithçka është plotësisht automatike, duke përfshirë shpejtësinë e lëvizjes rrotulluese të hellit e cila rregullohet sipas sasisë së zjarrit.

Roboti

Rreth vitit 1495, Leonardo projektoi dhe ndërtoi robotin e parë humanoid të Civilizimit Perëndimor.
Ai përbënte zhvillimin e studimeve të tij të mëparshme të anatomisë dhe kinetikës; dukej si një kalorës italo-gjerman, u ngrit në këmbë, tundi duart dhe ktheu kokën falë një qafe fleksibël.
Ai gjithashtu mund të hapte dhe mbyllte nofullën e tij.

google-shqip-630500720
10/10/2023 nga Joer.al 0 Komente

10 kuriozitete interesante për Google

Dhjetë kuriozitete argëtuese për motorin e kërkimit më të fuqishëm dhe më të përdorur në botë, i aftë për të ndryshuar rrënjësisht mënyrën e kërkimit të informacionit: Google!

Google, motori më i famshëm i kërkimit në internet, lindi më 27 shtator 1997 nga ideja e dy studentëve nga Universiteti Amerikan i Stanfordit në Kaliforni: Larry Page dhe Sergey Brin. Emri është një lojë me fjalën googol, një term matematikor që do të thotë numri fillestar 1 i ndjekur nga 100 zero.

Këtu janë 10 kuriozitete rreth motorit të kërkimit më të fuqishëm dhe të lehtë për t’u përdorur, i cili ka ndryshuar thellësisht mënyrën se si ne përdorim dhe lundrojmë në internet.

10 KURIOSITET SHUMË INTERESANTA RRETH GOOGLE-it

1 – Kur u prezantua korrigjuesi automatik (fraza: Ndoshta po e kërkonit), trafiku i të dhënave që kalon nëpër këtë motor kërkimi u dyfishua!

2 – Versionet e modifikuara të markës që shfaqen në faqen e kërkimit për ngjarje, festa ose përvjetorë të veçantë quhen shkarravina. Disa shkarravina janë interaktive: mund të argëtoheni duke luajtur me ta duke përdorur miun! E para është bërë në vitin 1998 me rastin e Festivalit Burning Man në Nevada (SHBA, mund ta shihni në figurën e mësipërme).

3 – Çdo vit Google shpik shkarravina të jashtëzakonshme të 1 prillit, duke e transformuar markën e saj në… gjëra qesharake si hartat pirate ose markën e motorit të kërkimit të kundërshtarit tuaj! Shakaja e parë e 1 prillit e këtij lloji daton në vitin 2000.

4 – Që nga fillimi i tij, Google ka pasur disa marka. Marka aktuale (d.m.th. “logoja”) është projektuar nga stilistja me origjinë braziliane Ruth Kedar.

5 – Në vitin 2006 folja to google u shtua në fjalorët e anglishtes për të treguar veprimin e kërkimit të informacionit në Google. Në shqip një shpirt i mirë shpiku foljen “gugëlloje”.

6 – Një punonjës i ri i Google quhet me dashuri noogler. Për vite me radhë, Google është konsideruar si kompania më e mirë për të punuar, për shkak të trajtimit të shkëlqyer që rezervon për të punësuarit e saj.

7 – 50 për qind e trafikut të enciklopedisë online Wikipedia vjen nga kërkimet e bëra në Google.

8 – 99 për qind e fitimeve të kompanisë vijnë nga reklamat. Kjo është një shifër që nga viti 2016 ka kaluar 20 miliardë euro… çdo 3 muaj!.

9 – Në versionin e tij të parë Google ishte në gjendje të analizonte rreth 50 faqe ueb në sekondë. Tani mbi një milion!

10 – Google ka një maskot të quajtur Stan. Është skeleti i një T-Rex të madh dhe është vendosur në selinë shumëkombëshe në Kaliforni. Ndoshta e keni parë kur keni disa probleme me lidhjen. Shërben për t’u kujtuar nooglerëve që… të mos përfundojnë si dinosaurët!

early-photographers
21/09/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku fotografinë?

Paraardhësi i fotografisë?

Teknologjia e aftë për të përjetësuar imazhe ka lindur gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, por siç ndodh shpesh kur flasim për shpikje të mëdha, në shekujt e mëparshëm kishte tashmë mjete që ne mund të përcaktonim “paraardhësit” e aparatit fotografik së sotme. Ndër këto, më e përdorura ishte dhoma e zezë, një kuti e errët me një vrimë përmes së cilës kalonte drita për të projektuar një imazh të përmbysur në një mur të lehtë ose në anën e kundërt të kutisë.

Dhoma e zezë – e konceptuar që nga kohërat e lashta dhe mbi të cilën ka punuar edhe Leonardo da Vinci – është përdorur nga piktorët për të gjurmuar konturet e një objekti të projektuar në një sipërfaqe me saktësi më të madhe.

Kush e bëri fotografinë e parë?

Megjithatë, për të arritur te kamera e vërtetë, duhet të presim gjysmën e parë të shekullit të nëntëmbëdhjetë, kur në Francë gërshetohet entuziazmi artistik i kohës me mrekullitë e përparimit teknologjik. Në fakt, në atë kohë shkencëtarë, artistë apo entuziastë të thjeshtë filluan të studionin reagimet e disa materialeve në kontakt me ndriçimin e fortë, duke arritur të zbulonin se disa substanca – si nitrati i argjendit – ndryshonin dhe errësoheshin kur ekspozoheshin ndaj dritës. Kështu ndodhi që në vitin 1826, një litograf amator i quajtur Joseph Nicéphore Niépce (litografia është një teknikë e veçantë e printimit artistik) u përpoq të ekspozonte një pjatë kallaji të spërkatur me bitum në dritë në dhomën e tij të errët, duke arritur të impresiononte një imazh të mirëpërcaktuar në pjatë. e oborrit të shtëpisë tuaj, padyshim bardh e zi. Ishte fotografia e parë në histori!

fotografia e pare

Fotografia e parë në histori, e realizuar nga Joseph Nicéphore Niépce.
Kredite: Getty Images

Rezultati përfundimtar – i quajtur heliografi – ishte megjithatë ende rudimentar dhe kërkonte një proces shumë të gjatë, por për fat Niépce takoi një personazh tjetër vendimtar në historinë tonë vetëm një vit më vonë, Louis Jacques Mandé Daguerre, i njohur atëherë si piktor dhe skenograf i cili ishte megjithatë i fiksuar nga ideja për të kapur një imazh të projektuar përgjithmonë. Të dy, të bashkuar nga i njëjti qëllim, filluan të punojnë së bashku, të paktën deri në vdekjen e Niépce, i cili vdiq në 1933.

Shpikja e vërtetë e fotografisë

Prandaj Daguerre vazhdoi i vetëm të bënte eksperimente për të përmirësuar teknikën dhe në vitin 1935, pothuajse rastësisht, ai zbuloi se nëse një pllakë bakri e veshur me argjend e trajtuar me jod ekspozohej ndaj dritës, kalonte mbi avujt e merkurit dhe “laget” në kripë, në në fund të procesit ishte e mundur të fiksohej një imazh shumë i qartë në sipërfaqe. Ky proces i parë fotografik u quajt dagerotip dhe pas vitesh retushimi dhe rregullimesh, teknika iu prezantua komunitetit shkencor në atë 19 gusht 1839 fatale që revolucionarizoi historinë njerëzore përgjithmonë.

Në dekadat në vijim, kërkimet e novatorëve të tjerë – si britaniku Thomas Wedgwood dhe William Fox Talbot – e bënë këtë shpikje të jashtëzakonshme të përparojë gjithnjë e më shumë, duke futur fletë të trajtuara në atë mënyrë që ta bëjnë atë fotosensitive (d.m.th. të aftë për të reaguar ndaj dritës ) dhe duke e bërë atë fotografinë gjithnjë e më të shkathët dhe të shpejtë.

Dhe të mendosh se tani për të bërë një foto super të përcaktuar, mjafton të prekësh ekranin e smartfonëve tanë!

Burimi:.Focus Junior

kerpudhe
07/06/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush janë qeniet më të mëdha të gjalla në planet?

Ti do mendosh një elefant, apo ... një balenë? Asnjë nga këto, nuk do ta besoni por qenia më e madhe e gjallë në botë është një ... kërpudhë!

Qenia më e madhe e gjallë në planet është...

Një kërpudhë. Zbulimi erdhi në vitin 1998 kur një ekip studiuesish nga Shërbimi Pyjor i Shteteve të Bashkuara vendosi të kërkonte shkakun e vdekjes së 112 pemëve në Pyllin Kombëtar Malheur në Oregon lindor.

Nga analizat e kryera u zbulua se pemët ishin infektuar me kërpudhat Armillaria solidipes. Dhe, për shumë habinë e tyre, studiuesit nuk e gjetën veten përballë një kërpudhaje, por me një organizëm të vetëm gjigant.

Kjo qenie e gjallë zinte rreth 960 hektarë, të barabartë me 1665 fusha futbolli! Vlerësohet se kërpudha e gjetur ka një moshë që varion nga 2000 deri në 8000 vjet, gjë që e bën atë një nga organizmat më të vjetër të gjallë në planet. Kush do ta kishte menduar këtë!

Kafsha më e madhe është...

Balena blu (Balaenoptera musculus) është kafsha më e madhe në planet. Të rriturit arrijnë një gjatësi deri në 30 metra dhe një peshë deri në 100 tonë, ndërsa të vegjlit e tyre tashmë peshojnë një ton e gjysmë në lindje.

Gjuhët e tyre mund të peshojnë sa një elefant dhe zemrat e tyre mund të arrijnë peshën e një makine.

Ne zbulojmë disa kuriozitete: ato janë kafshë shumë të zhurmshme, thirrja e tyre dëgjohet deri në shumë kilometra larg, mund të hanë deri në 3600 kg krill në ditë dhe frymëmarrja mund të prodhojë rryma ajri dhe uji deri në 12 metra të larta.

Kafsha më e madhe në tokë është...

Elefanti afrikan (Loxodonta africana) mund të arrijë një lartësi prej rreth katër metrash dhe të peshojë deri në 6 tonë.

Shtatzënia tek femrat zgjat 22 muaj, 50 kg është pesha që mund të arrijë tufa e një mashkulli të rritur, 12 litra është sasia e ujit të thithur nga trungu në të njëjtën kohë (burimi Wwf), dhe me trungun e tij mund të ngrejë objekte të mbi 200 kilogramë.

Elefantët janë kafshë shumë të shoqërueshme, ata jetojnë në grupe të përbëra nga femra, në krye me femrat e moshuara, të ashtuquajturat “matriark”.

Ata shpenzojnë deri në 18 orë në ditë duke u ushqyer me lëndë bimore si lastarët, frutat, gjethet, rrënjët dhe degët që i grisin me trungun dhe të cilat i hanë në sasi të mëdha, deri në 150 kg në ditë. Ata ushqehen si ditën ashtu edhe natën.

Pema më e madhe në botë është...

Për nga vëllimi është një sekuja gjigante madhështore (Sequoiadendron giganteum) e njohur si General Sherman në Parkun Kombëtar Sequoia në Kaliforni, Shtetet e Bashkuara. Edhe pse ka një lartësi prej 83 metrash, në fakt nuk është pema më e lartë dhe nuk është më e vjetra, pasi është “vetëm” 2000 vjeçare. Megjithatë, është më e rënda nga të gjitha pemët, me mbi 1400 metra kub vëllim.

Nderi i pemës më të lartë në botë shkon tek Hyperion (ky emër për të festuar lartësinë “hiperuranike”), një Sekuoja e Kalifornisë Veriore sempervirens, e zbuluar më 8 shtator 2006 nga biologët Chris Atkins dhe Michael Taylor.

Hyperion është pema më e lartë në botë me 115.66 metra, për të kuptuar se çfarë do të thotë, mjafton të mendoni se e kalon Statujën e Lirisë me 22 metra, Big Benin me 19, Taxh Mahalin 42 dhe 65 metra. Harku i Triumfit.

Bima më e madhe në planet është ...

Ashtu si kafsha më e madhe, bima më e madhe në Tokë gjithashtu jeton në oqean dhe u zbulua së fundmi nga studiuesit në Institutin e Biologjisë Detare dhe Shkencave të Oqeanit të Universitetit të Australisë Perëndimore.

Është një kullotë Posidonia australis në Gjirin e Shark, Australinë Perëndimore, e cila u zhvillua nga një bimë e vetme hibride dhe më pas u zgjerua për më shumë se 180 kilometra, duke u bërë një organizëm tepër rezistent dhe i lashtë, aq sa vlerësohet të jetë të paktën 4500 vjet. e vjetër.

Burimi:focusjunior.it

xham-trasparent
03/06/2022 nga Joer.al 0 Komente

Përse xhami është transparent?

Do mundohemi t'jua shpjegojmë në një mënyrë shumë të thjeshtë, pa përmendur mekanikën kuantike.

Struktura e qelqit në nivelin atomik.

Ju të gjithë e dini se çdo material, dhe për rrjedhojë edhe qelqi, përbëhet nga atome dhe çdo atom përbëhet nga një bërthamë qendrore në të cilën ne kemi protone, neutrone të rrethuar nga elektrone. Problemi është se bërthama është shumë, shumë e vogël në krahasim në madhësinë efekttive të atomit, i cili në fakt rezulton se përbëhet kryesisht nga hapësira boshe. Atëherë, mund të thuhet se çdo material duhet të jetë transparent si qelqi, pasi rrezja e dritës kalon në fakt përmes atomesh thelbësisht boshe.

Megjithatë, ky nuk është rasti, ne të shohim pse ndryshimin e bëjnë elektronet me energjitë dhe vetitë e tyre, pasi elektronet kanë aftësinë e jashtëzakonshme për të qenë në gjendje të thithin grimcat e dritës, pra fotonet, domethënë të jenë në gjendje të thithin një rreze drite.

Pra, nëse rrezja e dritës kur godet materialin kalon nëpër atome pa u thithur nga elektronet, atëherë materiali është transparent. Nëse, nga ana tjetër, rrezja e dritës përthithet nga elektronet, materiali i errët, si muri përshembull. Në rastin e xhamit, fizika na mëson se drita e dukshme ka një energji të tillë që nuk mund të përthithet nga elektronet, kështu që kalon i patrazuar. Prandaj dhe xhami është transparent.