smart-ora
07/11/2023 nga Joer.al 0 Komente

Orët inteligjente, orët kthehen në kompjuterë që mbahen në dorë

Tregu është i shëndetshëm dhe e sheh Apple në krye të ndjekur nga Xiaomi dhe Huawei. Ajo që është e re është hyrja e lojtarëve dhe gjigantëve të rinj të specializuar që lidhin pajisjet e tyre me një ekosistem më të madh

Nga njëra anë romantikët e orës tradicionale, nga ana tjetër adhuruesit e teknologjisë së lartë, të bindur se vendosja e një numri të lidhur me internetin në kyçin e dorës është një avantazh dhe jo një arsye e mëtejshme për varësinë teknologjike. Që tregu i pajisjeve të veshura është i shëndetshëm, pohohet nga pothuajse të gjithë analistët, duke filluar nga ata të Canalys. Në raportin e tyre më të fundit “Wearable Band Analysis” lexojmë se si sektori, i cili përfshin gjithashtu pajisje më pak inteligjente, byzylykë të përdorur pothuajse ekskluzivisht për fitnes, u rrit me 6% në tremujorin e dytë të vitit, me parashikime sigurisht rozë për vitin 2023. kategoria që fiton më shumë është ajo e orëve inteligjente, e cila e sheh Apple si markën kryesore, e ndjekur nga Xiaomi, Huawei dhe gjithë të tjerët.

Nuk ka asnjë Samsung në renditjen e Canalys, pesha e të cilit bie nën 10%, e tejkaluar gjithashtu nga markat në zhvillim si Noise dhe Fire-Boltt, të cilat arritën respektivisht një rritje vjetore prej 86% dhe 70% veçanërisht në Indi, ku skenari dominohet nga produktet e lira. Segmenti është me interes global, edhe falë inovacioneve të fundit në lidhje me inteligjencën artificiale.

Sfida e Google

Këtë e demonstron Google, i cili gjithashtu solli Pixel Watch 2 (399 euro) në Itali, një produkt i veçantë për një arsye mbi të gjitha: është i vetmi që integron në mënyrë të përsosur të gjithë bollëkun e aplikacioneve nga gjiganti amerikan, pa pasur nevojë të bëni asgjë për t’i instaluar ato, nga telefoni ose numri juaj. Baza është e njëjtë me modelet e tjera Wear OS, por, siç ndodh me telefonat inteligjentë Pixel, këtu përvoja është vendase në botën e Google, prandaj është përshtatur në mënyrë të përkryer me aplikacione të tilla si sistemet e pagesave të Portofolit, Gmail, Calendar dhe madje edhe Maps dhe YouTube. .

Një rol qendror luan Asistenti i cili nuk është ende Bardi më i avancuar, por është e qartë se hapi tjetër do të jetë: bërja e orës inteligjente një mbështetje e avancuar për aktivitetet e përditshme, e fokusuar gjithashtu në AI gjeneruese. A do të jetë ky fundi i smartfonëve? Jo me të vërtetë, por një goditje e vërtetuar mirë, po. Pixel Watch 2 ka tre sensorë të rinj që ju lejojnë të merrni njohuri më të thella për shëndetin tuaj. Së bashku me algoritmin e përmirësuar të rrahjeve të zemrës me AI, sensori LED 25% më shumë i Pixel Watch prodhon një lexim 40% më të saktë për aktivitetet e rrahjeve të larta të zemrës, të tilla si HIIT, rrotullimi dhe vozitja. Natyrisht, gjenerata e dytë e Pixel Watch nuk është perfekte, për shembull në autonominë e cila është “e mirë” por jo e shkëlqyer dhe në dimensionet e dialit që janë ndoshta pak më të vogla në krahasim me rivalët, por materialet e ndërtimit, përdorshmëria dhe personalizimi. janë në nivelet më të larta.

Lëvizjet e Samsung

Ana tjetër e monedhës Wear OS është Galaxy Watch 6 e Samsung. Kjo vjen në shumë versione, vetëm Bluetooth ose gjithashtu LTE, me një kasë 43 mm ose 47 mm (Classic nga 419 euro) ose 40 mm ose 44 mm (nga 319 euro). Këtu pika e fortë është integrimi me Play Store, mundësitë dhe parametrat e shumtë të monitorimit që mungojnë gjetkë, si niveli i oksigjenit në gjak dhe presioni i gjakut, pas kalibrimit periodik me matës shtëpiak.

Samsung po bast edhe më shumë se Google për personalizimin, përmes dhjetëra rripave të çdo materiali dhe ngjyre, të përshtatshme për çdo nevojë. Që kur kompania koreane braktisi sistemin e pronarit Tizen për pajisjet e veshura, konsumatorët kanë fituar mbështetje të plotë për botën e Google, duke përfshirë Assistant, pa hequr dorë megjithatë nga disa platforma si SmartThings, për kontrollin e objekteve të lidhura të mbështetura gjithashtu nga protokolli Matter, praktikisht të gjitha . Këtu nuk kemi një, por dy AI vokale, së bashku me Google dhe Bixby, për të kërkuar informacione dhe sugjerime.

Ekosistemi Huawei

Siç pritej, Huawei është shumë aktiv në nxjerrjen e vazhdueshme të orëve të reja inteligjente. Watch GT4 (nga 249 euro) është shuma e punës kërkimore-zhvilluese që kompania kineze ka kryer ndër vite. Ora e re është një kampione e autonomisë: ajo varion nga pothuajse një javë për modelin 41 mm në pothuajse dy javë për atë 46 mm, me një bateri më të madhe. Qëndrueshmëria e tillë është një ëndërr për konkurrencën që as nuk i afrohet atyre metrikës. Përveç saktësisë së të dhënave të mbledhura nga sensorët e tij për hapat, cilësinë e gjumit, temperaturën e trupit, ngopjen me oksigjen dhe dhjetëra sporte, vëmendje e madhe i kushtohet edhe dizajnit.

Estetikisht, ndjesia e përgjithshme është më shumë ajo e një ore klasike sesa e një ore inteligjente, edhe për shkak të kombinimeve të rripave që fokusohen më shumë në karakterin e modës së objektit se të tjerët, duke ofruar gjithmonë kombinime interesante dhe të veçanta. Nga ana e softuerit, mbështetja për Android dhe iOS tani është një punë e përfunduar, megjithëse duhet të kaloni përmes aplikacionit të menaxhimit të Huawei Health, gjithashtu për instalimin e aplikacioneve të tjera përveç atyre të parangarkuar. Ka kufizime të dukshme, të tilla si të mos mund të shkruani tekstin që dëshironi si përgjigje ndaj një mesazhi chat, por është një detaj në mes të një opinioni të përgjithshëm më shumë se pozitiv, ku nuk e prisni.

Garmin synon një audiencë specifike

Nga një kategori për të gjithë në një objekt që synon audienca me nevoja specifike.

Garmin i ka kuptuar gjithmonë orët inteligjente në këtë mënyrë. Dhe nuk e ndërron mendjen me Marq Carbon (nga 2950 euro). Atleti, lojtari golfi dhe komandanti synojnë të njëjtat lloje përdoruesish. E para për sportdashësit, me profile të ndryshme stërvitore. E dyta, siç sugjeron vetë emri, për ata që praktikojnë golfin, me mundësinë për të planifikuar lojën dhe gjuajtjet e tyre, me akses në hartat e fushave kryesore dhe në fund Komandanti, i cili u bën syrin pilotëve në fluturim se cilët mund të shohin planet. , vendndodhjen e aeroporteve dhe merrni buletinet periodike mbi parashikimet e motit.

Pse Marq Carbon? E thjeshtë: një kuti karboni për të garantuar lehtësi, rezistencë dhe saktësi edhe në detajet më të vogla. Ata që bëjnë diferencën.

kompjuter.propabiliteti
30/09/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kompjuteri i probabilistikës po vjen? P-bitët mund të zëvendësojnë bitet tradicionale

Flitet për “llogaritje probabiliste”, në lidhje me krijimin e mundshëm të një lloji të ri kompjuteri, në një njoftim të ri për shtyp në faqen e Universitetit Tohoku. Studiuesit publikuan një studim në Nature Communicaitons në të cilin ata shpjegojnë se si mund të bëhet një lloj i ri kompjuteri që, ndryshe nga kompjuterët kuantikë kompleksë dhe të shtrenjtë, mund të funksionojë në temperaturën e dhomës.

Kompjuteri mund t'i japë përgjigjet duke "i deduktuar ato"

Njoftimi për shtyp shpjegon se ky kompjuter i ri mund t’i japë përgjigjet duke i “deduktuar” bazuar në marrjen e të dhënave komplekse. Për shembull, mund të nxirrte informacion për një person duke punuar në të dhëna që lidhen me sjelljen e tyre blerëse. Pasi të merren të dhënat, kompjuteri zgjedh modelet dhe në fund jep atë që mund të konsiderohet një supozim i mirë i rezultatit përfundimtar.

Lidhjet me tunel magnetik

Për ndërtimin e një kompjuteri të tillë mund të përdoren pajisje speciale të quajtura “kryqëzimet e tunelit magnetik”. Këto janë pajisje të bëra nga dy shtresa metali magnetik që ndahen nga një izolant ultra i hollë. Pajisjet mund të aktivizohen termikisht nga rryma elektrike dhe një fushë magnetike. Në varësi të rrotullimit, mund të ketë ndryshime ose luhatje në magnet. Pikërisht këto luhatje, të referuara nga studiuesit si p-bit, do të ishin baza e llogaritjes probabilistike dhe, në thelb, do të zëvendësonin 0 dhe 1 që formojnë bitet e kompjuterëve tradicionalë.


Studimi i ri

Hapi i parë është të kuptojmë saktësisht se çfarë ndodh, në nivel fizik, në kryqëzimet e tunelit magnetik. Dhe pikërisht këtë po bëjnë studiuesit nga ekipi i Shun Kanai, profesor në Institutin e Kërkimeve të Komunikimit Elektrik të Universitetit Tohoku, të cilët kanë publikuar studimin e tyre të parë. Tani për tani, studiuesit kanë “shpjeguar eksperimentalisht” eksponentin e ndërrimit “që rregullon luhatjen nën shqetësimet e shkaktuara nga fusha magnetike dhe çift rrotullimi i transferimit të rrotullimit në kryqëzimet e tunelit magnetik”, siç shpjegon Kanai. Ky është një përparim që siguron bazën matematikore për ndërtimin dhe zbatimin e kryqëzimeve të tunelit magnetik në mënyrë që ato të mund të përdoren si p-bit për kompjuterët probabilistë.

computer-Colossus-Bletchley-Park-Buckinghamshire-England-Funding-1943
23/06/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku kompjuterin e parë?

Kur u shpik kompjuteri i parë dhe nga kush?

Kompjuteri i parë elektronik dhe i programueshëm u quajt Colossus. Ai u shpik nga britanikët gjatë Luftës së Dytë Botërore për të deshifruar mesazhet sekrete të armiqve gjermanë. Ndihma e tij ishte e domosdoshme që aleatët të fitonin luftën.

Në fakt, ajo makinë ishte në gjendje të deshifronte 4000 mesazhe sekrete nga ushtritë e armikut çdo ditë.

NJË MAKINË SHUME TË FUQYSHME

As një ëndërr, të paktën kur krahasohet me kompjuterët e sotëm. Kolosi (i cili kushtonte miliona dhe kishte madhësinë e një apartamenti, nuk mund të përputhej as me fuqinë e një celulari modern (që kushton 50 mijë lekë dhe futet në xhep)!

Ky kompjuter i parë “valvul” (paraardhësit e mikroçipave që tani i bëjnë të gjitha pajisjet elektronike të funksionojnë) u konsiderua aq i rëndësishëm dhe sekret sa kryeministri britanik Winston Churchill, pas luftës, e kishte shkatërruar atë. Në të gjithë operacionin ai vendosi sekretin shtetëror (sekretin më sekret që ekziston), madje duke bërë që projektet e ndërtimit të digjen!

Historia se si u zhvillua projekti dhe shkencëtari brilant që e shpiku atë, Alan Turing, tregohet në një film të bukur të vitit 2014, “The Imitation Game”.

Në vitin 2007 Colossus u rindërtua me besnikëri në të njëjtin vend ku u përdor, në Bletchley Park, një vendndodhje në veri të Londrës midis universiteteve të Oksfordit dhe Kembrixhit (shihni në videon më poshtë).