early-photographers
21/09/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku fotografinë?

Paraardhësi i fotografisë?

Teknologjia e aftë për të përjetësuar imazhe ka lindur gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë, por siç ndodh shpesh kur flasim për shpikje të mëdha, në shekujt e mëparshëm kishte tashmë mjete që ne mund të përcaktonim “paraardhësit” e aparatit fotografik së sotme. Ndër këto, më e përdorura ishte dhoma e zezë, një kuti e errët me një vrimë përmes së cilës kalonte drita për të projektuar një imazh të përmbysur në një mur të lehtë ose në anën e kundërt të kutisë.

Dhoma e zezë – e konceptuar që nga kohërat e lashta dhe mbi të cilën ka punuar edhe Leonardo da Vinci – është përdorur nga piktorët për të gjurmuar konturet e një objekti të projektuar në një sipërfaqe me saktësi më të madhe.

Kush e bëri fotografinë e parë?

Megjithatë, për të arritur te kamera e vërtetë, duhet të presim gjysmën e parë të shekullit të nëntëmbëdhjetë, kur në Francë gërshetohet entuziazmi artistik i kohës me mrekullitë e përparimit teknologjik. Në fakt, në atë kohë shkencëtarë, artistë apo entuziastë të thjeshtë filluan të studionin reagimet e disa materialeve në kontakt me ndriçimin e fortë, duke arritur të zbulonin se disa substanca – si nitrati i argjendit – ndryshonin dhe errësoheshin kur ekspozoheshin ndaj dritës. Kështu ndodhi që në vitin 1826, një litograf amator i quajtur Joseph Nicéphore Niépce (litografia është një teknikë e veçantë e printimit artistik) u përpoq të ekspozonte një pjatë kallaji të spërkatur me bitum në dritë në dhomën e tij të errët, duke arritur të impresiononte një imazh të mirëpërcaktuar në pjatë. e oborrit të shtëpisë tuaj, padyshim bardh e zi. Ishte fotografia e parë në histori!

fotografia e pare

Fotografia e parë në histori, e realizuar nga Joseph Nicéphore Niépce.
Kredite: Getty Images

Rezultati përfundimtar – i quajtur heliografi – ishte megjithatë ende rudimentar dhe kërkonte një proces shumë të gjatë, por për fat Niépce takoi një personazh tjetër vendimtar në historinë tonë vetëm një vit më vonë, Louis Jacques Mandé Daguerre, i njohur atëherë si piktor dhe skenograf i cili ishte megjithatë i fiksuar nga ideja për të kapur një imazh të projektuar përgjithmonë. Të dy, të bashkuar nga i njëjti qëllim, filluan të punojnë së bashku, të paktën deri në vdekjen e Niépce, i cili vdiq në 1933.

Shpikja e vërtetë e fotografisë

Prandaj Daguerre vazhdoi i vetëm të bënte eksperimente për të përmirësuar teknikën dhe në vitin 1935, pothuajse rastësisht, ai zbuloi se nëse një pllakë bakri e veshur me argjend e trajtuar me jod ekspozohej ndaj dritës, kalonte mbi avujt e merkurit dhe “laget” në kripë, në në fund të procesit ishte e mundur të fiksohej një imazh shumë i qartë në sipërfaqe. Ky proces i parë fotografik u quajt dagerotip dhe pas vitesh retushimi dhe rregullimesh, teknika iu prezantua komunitetit shkencor në atë 19 gusht 1839 fatale që revolucionarizoi historinë njerëzore përgjithmonë.

Në dekadat në vijim, kërkimet e novatorëve të tjerë – si britaniku Thomas Wedgwood dhe William Fox Talbot – e bënë këtë shpikje të jashtëzakonshme të përparojë gjithnjë e më shumë, duke futur fletë të trajtuara në atë mënyrë që ta bëjnë atë fotosensitive (d.m.th. të aftë për të reaguar ndaj dritës ) dhe duke e bërë atë fotografinë gjithnjë e më të shkathët dhe të shpejtë.

Dhe të mendosh se tani për të bërë një foto super të përcaktuar, mjafton të prekësh ekranin e smartfonëve tanë!

Burimi:.Focus Junior