Kategoria: Robotikë

paskalina
07/12/2021 nga Joer.al 0 Komente

Fazat themelore të inteligjencës artificiale

Çfarë është inteligjenca artificiale? Kush e shpiku, pse dhe kur?

AI – ose inteligjenca artificiale – është një disiplinë e fundit e shkencës kompjuterike që merret me krijimin e teknologjive të afta për të analizuar dhe përpunuar të dhënat në mënyrë aq efikase sa të duken të ngjashme me mendimin njerëzor.

Prandaj, inteligjenca artificiale nuk përsërit atë njerëzore – do të ishte e pamundur – por imiton disa funksione, madje edhe me rezultate befasuese.

Por si arritëm në një nivel të tillë përparimi teknologjik? Cilët ishin hapat që çuan në shpikjen e robotëve aktualë artizanal?

HISTORIA E INTELIGJENCËS ARTIFICIALE

Paskaline
Shpikja e parë që filloi historinë e AI ishte një makinë e shpikur në 1642 nga filozofi francez Blaise Pascal. Ishte një sistem ingranazhesh që bënte mbledhje dhe zbritje: për kohën, një mrekulli.

 

Paskalina

Llogaritësi i Paskalit

Makina Turing
Konsiderohet si paraardhësi më i drejtpërdrejtë i kompjuterit të sotëm, por nuk është një makinë e vërtetë, por një parim, i cili bëri të mundur kodimin, për herë të parë, të gjuhës dixhitale të përdorur nga kompjuterët. Një kompjuter elektronik i bazuar në njohuritë e Alan Turing u përdor gjatë Luftës së Dytë Botërore për të deshifruar mesazhet sekrete të ushtrisë naziste. Vite më vonë, në vitin 1950, Turing bëri një test në të cilin Inteligjenca Artificiale u vu në provë, pra mundësia e krijimit të makinave aq inteligjente sa njerëzit.

turing

Krasitja alfa Beta
Alpha Beta Pruning është një algoritëm, që është një program kompjuterik, i konceptuar nga pionieri amerikan i inteligjencës artificiale Arthur Samuel në vitin 1950. Programi i tij lejoi që një kompjuter, i cili në atë kohë ishte një IBM 704 gjigant (foto në Galeri), të luante damë të bazuara në lojëra të luajtura nga qeniet njerëzore.

alphabetapruning

ENIAC
Eniac është shkurtesa për Integratorin dhe Llogaritësin Elektronik Numerik. Është kalkulatori i parë elektronik i programueshëm, i shpikur në vitin 1953 nga fizikani me origjinë hungareze John Von Neumann dhe i aftë të përpunojë mijëra informacione në një minutë të vetme. Kompjuterët modernë, në fakt, filluan me të tijën.

 

Eniac Aberdeen

EPAM
Në vitin 1956, matematikani amerikan John MacCarthy shpiku termin “Inteligjencë Artificiale” dhe e përkufizon atë si aftësinë e makinave për të bërë gjëra që, nëse do të bëheshin nga burrat, do të kërkonin inteligjencë. Mbi këtë bazë, EPAM (shkurt për Elementary Perceiver And Memorizer, diçka si “marrës dhe memorizer elementar) lindi në 1963. Në praktikë ishte një program që donte të përsëriste mekanizmat e kujtesës dhe rrjeteve nervore (dmth. trurin e njeriut).

 

epam

BLU-ja e thellë
Ky është emri i kompjuterit IBM të projektuar nga inxhinieri Feng-hsiung Hsu, i cili në vitin 1996 fitoi ndeshjen e parë të shahut kundër kampionit botëror Jerry Kasparov. Por kishte një mashtrim: midis një loje dhe ndeshjes tjetër, Deep Blue u riprogramua nga inxhinierët që të mund ta përshtatte atë me lëvizjet e bëra nga kampioni Kasparov.

 

deepblue

ICub dhe Android 2.0
Në prill 2013, lindi iCub, roboti i parë i fëmijës. Ai është italian dhe është i gjatë 104 cm. Ai është në gjendje të njohë dhe të shprehë emocionet.

iclub

Burimi:.focusjunior.it

Robot-roamer
26/10/2021 nga Joer.al 0 Komente

Roamer, roboti i vogël që vetë rikarikohet

Roboti i vogël Roamer është një demonstrim inteligjent se si, edhe nëse vetëm me përdorimin e materialeve dhe komponentëve të thjeshtë dhe lehtësisht të disponueshëm me kosto të ulët, është e mundur të zbatohen zgjidhje për të krijuar robotë që nuk mbesin kurrë pa energji. Roamer është një robot i vogël celular që mund të karikohett vetë.

Robotët e vegjël stimulojnë kreativitetin e krijuesve, studentëve dhe entuziastëve të elektronikës

Për të gjithë entuziastët e robotikës dhe elektronikës dhe, veçanërisht, për prodhuesit, robotët e vegjël janë argëtues të shkëlqyeshëm dhe gjithmonë kanë magjepsur njerëzit e të gjitha moshave. Por ato nuk janë vetëm një mjet argëtues. Robotët e vegjël shpesh konsiderohen si një mjet shumë i rëndësishëm edhe për mësimdhënien dhe mësimdhënien e bazave të elektronikës dhe komponentëve elektronikë, pasi ato lejojnë mësimin duke u argëtuar dhe stimuluar kreativitetin e studentëve.

Robotët e vegjël janë pajisje të shpejta, shumë argëtuese për t’u përdorur dhe, shpesh, mund edhe të rikarikohen vetë. Një nga problemet që paraqesin shumë robotë është, në fakt, menaxhimi i autonomisë, pasi bateritë priren të shkarkohen shpejt kur motorët që fuqizojnë robotët e vegjël, duke i furnizuar ata me fuqinë lëvizëse, vazhdojnë të punojnë vazhdimisht për një kohë të gjatë. Jetëgjatësia e baterisë dhe koha e karikimit janë sfidat më të rëndësishme në optimizimin e përdorimit të robotëve. Për të zgjidhur këtë problem, Mike Rigsby ka shpikur një robot të vogël që ka aftësinë të mos mbetet kurrë pa energji. Roboti i Rigsby, i quajtur Roamer, fillon nga një stacion karikimi, në të cilin fillimisht vendosëm pozicionin e robotit, i përbërë nga një pllakë e madhe dyshemeje metalike me energji dhe një hekurudhë e vogël me ndikim me energji. Roboti përmban një susta të vendosur nën bazën e tij, e cila është në kontakt me pllakën metalike të dyshemesë, ndërsa pllaka e përparme është në kontakt me parakolpin që prek trasenë. Kur të dy komponentët takohen, qarku përfundon dhe roboti i vogël mund të përcaktojë nëse nevojitet një rimbushje. Nëse Roamer bie në kontakt me parakolpin, ai fiket motorët dhe vlerëson tensionin midis parakolpit dhe sustës. Roamer është një robot pa ndërprerës, me fuqi kondensator dhe mund të lëvizë për më shumë se 30 minuta midis karikimeve. Pllaka e dyshemesë dhe shiriti i goditjes mundësohen nga një furnizim me energji stoli i vendosur në 9 volt DC me rrymë të kufizuar në 0,8 A. Nëse voltazhi kalon 2 V dhe është nën 8,5 V, roboti pret që voltazhi shkon deri në 8,5 V, pastaj kthehet prapa jashtë dhe fillon, përveç nëse është errësirë ​​në dhomë.

Video timelapse se si funksionon roboti i vogël Roamer.