Kategoria: PCB Qark i stampuar

pcb-qark
30/10/2021 nga Joer.al 0 Komente

Evolucioni teknologjik i PCB-ve për pajisjet elektronike

Në këtë artikull do të analizojmë qarqet e shtypura fleksibël. Ky lloj qarku përfaqëson jo vetëm një objekt të rëndësishëm kërkimi dhe inovacioni në botën e elektronikës, por edhe një forcë shtytëse për revolucionin e pajisjeve elektronike. Ardhja e teknologjisë Flexible and Rigid-Flexible Circuit ka revolucionarizuar shumë aspekte të dizajnit elektronik modern.

Shembull aplikimi i qarkut fleksibël PCB

Qarqet fleksibël të printuar (FPC) dhe PCB të ngurtë: çfarë i bën ata të ndryshëm?

Krahasuar me qarqet e ngurtë, nënshtresat fleksibël mund t’i rezistojnë disa më shumë përkuljes dhe zgjatjes. Shtresat dielektrike në FPC janë zakonisht fletë homologe të materialit poliamid fleksibël, ndërsa materialet dielektrike në PCB-të e ngurtë zakonisht përbëhen nga pëlhura epoksi dhe fibra qelqi. Për më tepër, një shtresë maske saldimi sigurohet në të dy anët e një PCB të ngurtë; kjo ka boshllëqe dhe pads SMT ose vrimat PTH janë të ekspozuara për të lejuar montimin e komponentëve. Në FPC, nga ana tjetër, në vend të maskës së saldimit zakonisht përdoret një shtresë mbuluese. Mbulesa e mbulesës është një material i hollë poliamid që mund të shpohet ose pritet me lazer për të aksesuar komponentët.

Shembull aplikimi i qarkut fleksibël FPC

Një nga avantazhet kryesore të PCB-ve fleksibël ndaj PCB-ve konvencionale të ngurtë është se ato mund të projektohen për të marrë një formë të veçantë në kohën e prodhimit, duke lejuar përkulje kur përdoren në produkte dhe aplikime përfundimtare. Në mes të krizës COVID-19, tregu global  i bordit fleksibël të printuar i vlerësuar në mbi 11 miliardë dollarë në vitin 2020 parashikohet të arrijë një rrutje prej rreth 20 miliardë dollarë deri në vitin 2026. I nxitur nga kompleksiteti në rritje i sistemeve dhe paketave, si dhe Zhvillimet e mëtejshme që kanë ndodhur në fushën e shkencave dhe teknologjive të aplikuara, veçanërisht në fushën e mjekësisë, është rritur kërkesa për nënshtresa dhe mbështetëse fleksibël për qarqet elektrike dhe elektronike. Për të mbajtur ritmin me këto zhvillime, disa nga kompanitë më të menduara përpara kanë punuar për të përmirësuar vazhdimisht kapacitetin e prodhimit të këtij lloji të nënshtresës. Të nxitura nga kërkesat e klientëve dhe inovacionet e vazhdueshme teknologjike, këto kompani kanë përmirësuar dhe zgjeruar portofolin e tyre të teknologjisë së prodhimit përtej çdo pritshmërie. PCB-të fleksibël fillimisht u krijuan për të zëvendësuar parzmoret tradicionale të telit. Nga aplikimet e para në vitet 1940 e deri më sot, zhvillimi dhe zgjerimi i qarqeve të printuara fleksibël vazhdon në mënyrë eksponenciale. Ka shumë lloje të ndryshme të qarqeve fleksibël, duke përfshirë një shtresë metalike, qarqe të dyanshme, shumështresore dhe fleksibël të ngurtë. Qarqet mund të formohen duke gdhendur veshjen e fletëve metalike (zakonisht të bakrit) nga baza polimer, duke e shtruar metalin ose duke shtypur bojëra përcjellëse. Qarqet fleksibël mund të kenë ose jo komponentë të lidhur. Kur komponentët janë të lidhur, ata konsiderohen nga disa në industri si asamble elektronike fleksibël. PCB-të fleksibël janë bërë nga materiale që mund të përkulen dhe lëvizin, si p.sh. plastika, ato mund të përkulen ose përdredhohen pa dëmtuar qarkun, që do të thotë se pllakat mund të përkulen lirshëm për t’u përshtatur me formën e dëshiruar gjatë aplikimeve. Prandaj, materiali i nënshtresës i përdorur në procesin e prodhimit është shumë fleksibël. Një material tipik i përdorur në prodhimin e PCB-ve fleksibël është poliamidi. Figura 1 tregon një shembull të modelimit të një qarku fleksibël.

PCB-të fleksibël janë në dispozicion në formate të vetme, të dyfishta ose shumështresore, të ngurtë-fleksibël dhe fleksibël të sheshtë. Nëse do të donim të krijonim një krahasim në vend të kësaj, FPC-të janë shumë më të shtrenjta se PCB-të e ngurtë, por, në të njëjtën kohë, ato kanë shumë avantazhe në aspektin e performancës si:

  • Kursim hapësire
  • Peshë e ulët
  • Besueshmëri e lartë
  • Përshtatshmëria ndaj sektorëve të ndryshëm dhe konteksteve të aplikimit

Përfundime

[s2If current_user_can(access_s2member_level0)]Qarqet fleksibël vazhdojnë të evoluojnë dhe të përdoren në më shumë pajisje elektronike. Si një alternativë ndaj kabllove të mëdha, zgjidhjet fleksibël po përhapen në mënyrë eksponenciale, duke ndihmuar në miniaturën e elektronikës komplekse dhe mundësojnë komunikime të avancuara të gjeneratës së ardhshme. Zgjedhja e një furnizuesi me përvojë në prodhimin dhe montimin e PCB-ve do t'u sigurojë klientëve që prototipi i tyre i PCB-së do të jetë pa gabime duke lejuar prodhim masiv pa probleme.[/s2If] [s2If !current_user_can(access_s2member_level1)]
Për të lexuar përfundimet ju duhet të jeni anëtarësuar si Anëtar i thjeshtë dhe të keni kryer Identifikimin. Nëse nuk jeni rregjistruar akoma, ju mund ta bëni nga Këtu
. [/s2If]