tv.lura.televizion.vjeter
20/01/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku televizionin?

Më 26 janar 1926, në Londër u bë demonstrimi i parë i një shpikjeje që do të ndryshonte botën: televizioni.

Më 26 janar 1926, 95 vjet më parë, askush nuk e mendonte se televizioni do të ndryshonte kaq shumë jetën tonë. Madje as shpikësi i saj, inxhinieri skocez John Logie Baird. Por le të shkojmë me radhë.

TELEVIZIONI: NJË IDE FUTURISTIKE

Historia e shpikjes së televizionit në fakt fillon në fund të viteve 1800, dy shekuj më parë! Pikërisht më 24 dhjetor 1883, falë një disku special të shpuar të shpikur nga gjermani Paul Gottlieb Nipkow.

Ishte një disk i thjeshtë plot vrima të renditur në një spirale që, duke rrotulluar, analizonte imazhet: në praktikë parimi bazë mbi të cilin bazohet televizori. Sistemi që shihet sot të bën të buzëqeshësh (është shumë rudimentar), megjithatë ishte shumë futurist për teknologjinë e kohës dhe nuk u ndërtua kurrë.

Kaluan 42 vjet. Derisa, pra, inxhinieri skocez John Logie Baird, më 25 mars 1925, nga qendra tregtare Selfridges në Londër demonstroi publikisht funksionimin e televizorit të tij. Ishte një sukses.

Pas disa muajsh, më 2 tetor 1925, u bë transmetimi i parë televiziv nga laboratori i Bairdit në dhomën tjetër. Imazhi i parë i transmetuar ishte fytyra e një lindjeje nga laboratori i Baird, William Taynton. Rreth tre muaj më vonë, më 26 janar 1926, shkencëtari skocez transmetoi fytyrën e partneres së tij Daisy Elizabeth Gandy nga dhoma në dhomë në prani të shtypit: TV lindi.

TV në Shqipëri:

Televizorët e parë filluan të hyjnë në Shqipëri në vitet 1960. Nga fundi i viteve 1960 televizorët filluan të shiten edhe në tregun e lirë. Pastaj më vonë shqipëria filloi të prodhojë TV në Uzinën e Durrësit.