ilteligjenca-artificiale
01/10/2022 nga Joer.al 0 Komente

Inteligjenca e re artificiale “ëndërron” dhe krijon video duke filluar nga një imazh i vetëm

Transframer është emri i algoritmit të ri video të krijuar nga DeepMind, një “degë” e Google, e përshkruar ndër të tjera në një studim të publikuar në arXiv. Vetë DeepMind ka publikuar një tweet të ri në të cilin ofron disa shembuj të videove, të cilat tani për tani duket se kanë një rezolucion mjaft të ulët, të cilin inteligjenca artificiale e ka krijuar duke filluar nga një imazh i vetëm.

Kuadri gjenerik gjenerues

Transframer është një “kornizë gjenerik gjenerues” që menaxhon imazhet dhe videot në mjedise probabiliste. Në thelb “parashikon” kornizat me të cilat mund të kompozohet një video duke filluar nga një imazh i vetëm. Ai rrjedh nga algoritmet që ndër të tjera janë përhapur shumë gjatë viteve të fundit dhe që janë në gjendje të gjenerojnë tekst bazuar në “sugjerimet” fillestare (të quajtura edhe “prompts”) të ofruara nga një përdorues njerëzor. Disa e kanë modifikuar këtë algoritëm për të krijuar imazhe duke u nisur nga një përshkrim (gjithashtu i dhënë nga një njeri) dhe ky është rasti i DALL-E të njohur nga OpenAI.

Algoritmi mund të krijojë video koherente që zgjasin 30 sekonda

Shumë dyshuan se diçka po vlonte në tenxhere edhe për sa i përket gjenerimit të videove. Transframer është një inteligjencë artificiale që parashikon, nëpërmjet llogaritjeve probabiliste, një mjedis të caktuar duke përdorur një imazh fillestar: për shembull, ai mund të parashikojë se si një objekt mund të shfaqet në këtë imazh të marrë nga një kënd tjetër. Nga parashikimet si këto është relativisht “e lehtë” të krijohen korniza për të kompozuar një video. “Qasja jonë unifikon një gamë të gjerë aktivitetesh, nga segmentimi i imazhit, tek sinteza e pamjeve inovative dhe interpolimi i videos,” shpjegojnë studiuesit në abstrakt. Algoritmi mund të krijojë video koherente që zgjasin 30 sekonda duke filluar nga një imazh i vetëm dhe pa pasur nevojë të ofrojë të dhëna ose informacione të qarta gjeometrike.

Në të ardhmen, a do të mjaftojë t’i jepet një skenar një inteligjence artificiale?

Tashmë ka nga ata që mendojnë të përdorin imazhe të krijuara nga inteligjenca artificiale si DALL-E për të krijuar pikërisht imazhet fillestare me të cilat mund të funksionojë një inteligjencë e dytë artificiale si Transframer. Gjithçka sugjeron se në një të ardhme jo aq të largët do të mund t’i jepet një sugjerim një inteligjence artificiale për të krijuar një video të vërtetë. Sa i largët do të jetë momenti kur do të mjaftojë të ushqehet një “skenar” një inteligjence artificiale për ta bërë atë të bëjë një film të ri artistik që do të dalë në kinema?

Më shumë informacion: https://arxiv.org/abs/2203.09494