Robot-roamer
26/10/2021 nga Joer.al 0 Komente

Roamer, roboti i vogël që vetë rikarikohet

Roboti i vogël Roamer është një demonstrim inteligjent se si, edhe nëse vetëm me përdorimin e materialeve dhe komponentëve të thjeshtë dhe lehtësisht të disponueshëm me kosto të ulët, është e mundur të zbatohen zgjidhje për të krijuar robotë që nuk mbesin kurrë pa energji. Roamer është një robot i vogël celular që mund të karikohett vetë.

Robotët e vegjël stimulojnë kreativitetin e krijuesve, studentëve dhe entuziastëve të elektronikës

Për të gjithë entuziastët e robotikës dhe elektronikës dhe, veçanërisht, për prodhuesit, robotët e vegjël janë argëtues të shkëlqyeshëm dhe gjithmonë kanë magjepsur njerëzit e të gjitha moshave. Por ato nuk janë vetëm një mjet argëtues. Robotët e vegjël shpesh konsiderohen si një mjet shumë i rëndësishëm edhe për mësimdhënien dhe mësimdhënien e bazave të elektronikës dhe komponentëve elektronikë, pasi ato lejojnë mësimin duke u argëtuar dhe stimuluar kreativitetin e studentëve.

Robotët e vegjël janë pajisje të shpejta, shumë argëtuese për t’u përdorur dhe, shpesh, mund edhe të rikarikohen vetë. Një nga problemet që paraqesin shumë robotë është, në fakt, menaxhimi i autonomisë, pasi bateritë priren të shkarkohen shpejt kur motorët që fuqizojnë robotët e vegjël, duke i furnizuar ata me fuqinë lëvizëse, vazhdojnë të punojnë vazhdimisht për një kohë të gjatë. Jetëgjatësia e baterisë dhe koha e karikimit janë sfidat më të rëndësishme në optimizimin e përdorimit të robotëve. Për të zgjidhur këtë problem, Mike Rigsby ka shpikur një robot të vogël që ka aftësinë të mos mbetet kurrë pa energji. Roboti i Rigsby, i quajtur Roamer, fillon nga një stacion karikimi, në të cilin fillimisht vendosëm pozicionin e robotit, i përbërë nga një pllakë e madhe dyshemeje metalike me energji dhe një hekurudhë e vogël me ndikim me energji. Roboti përmban një susta të vendosur nën bazën e tij, e cila është në kontakt me pllakën metalike të dyshemesë, ndërsa pllaka e përparme është në kontakt me parakolpin që prek trasenë. Kur të dy komponentët takohen, qarku përfundon dhe roboti i vogël mund të përcaktojë nëse nevojitet një rimbushje. Nëse Roamer bie në kontakt me parakolpin, ai fiket motorët dhe vlerëson tensionin midis parakolpit dhe sustës. Roamer është një robot pa ndërprerës, me fuqi kondensator dhe mund të lëvizë për më shumë se 30 minuta midis karikimeve. Pllaka e dyshemesë dhe shiriti i goditjes mundësohen nga një furnizim me energji stoli i vendosur në 9 volt DC me rrymë të kufizuar në 0,8 A. Nëse voltazhi kalon 2 V dhe është nën 8,5 V, roboti pret që voltazhi shkon deri në 8,5 V, pastaj kthehet prapa jashtë dhe fillon, përveç nëse është errësirë ​​në dhomë.

Video timelapse se si funksionon roboti i vogël Roamer.