computer-Colossus-Bletchley-Park-Buckinghamshire-England-Funding-1943
23/06/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku kompjuterin e parë?

Kur u shpik kompjuteri i parë dhe nga kush?

Kompjuteri i parë elektronik dhe i programueshëm u quajt Colossus. Ai u shpik nga britanikët gjatë Luftës së Dytë Botërore për të deshifruar mesazhet sekrete të armiqve gjermanë. Ndihma e tij ishte e domosdoshme që aleatët të fitonin luftën.

Në fakt, ajo makinë ishte në gjendje të deshifronte 4000 mesazhe sekrete nga ushtritë e armikut çdo ditë.

NJË MAKINË SHUME TË FUQYSHME

As një ëndërr, të paktën kur krahasohet me kompjuterët e sotëm. Kolosi (i cili kushtonte miliona dhe kishte madhësinë e një apartamenti, nuk mund të përputhej as me fuqinë e një celulari modern (që kushton 50 mijë lekë dhe futet në xhep)!

Ky kompjuter i parë “valvul” (paraardhësit e mikroçipave që tani i bëjnë të gjitha pajisjet elektronike të funksionojnë) u konsiderua aq i rëndësishëm dhe sekret sa kryeministri britanik Winston Churchill, pas luftës, e kishte shkatërruar atë. Në të gjithë operacionin ai vendosi sekretin shtetëror (sekretin më sekret që ekziston), madje duke bërë që projektet e ndërtimit të digjen!

Historia se si u zhvillua projekti dhe shkencëtari brilant që e shpiku atë, Alan Turing, tregohet në një film të bukur të vitit 2014, “The Imitation Game”.

Në vitin 2007 Colossus u rindërtua me besnikëri në të njëjtin vend ku u përdor, në Bletchley Park, një vendndodhje në veri të Londrës midis universiteteve të Oksfordit dhe Kembrixhit (shihni në videon më poshtë).