smart-ora
07/11/2023 nga Joer.al 0 Komente

Orët inteligjente, orët kthehen në kompjuterë që mbahen në dorë

Tregu është i shëndetshëm dhe e sheh Apple në krye të ndjekur nga Xiaomi dhe Huawei. Ajo që është e re është hyrja e lojtarëve dhe gjigantëve të rinj të specializuar që lidhin pajisjet e tyre me një ekosistem më të madh

Nga njëra anë romantikët e orës tradicionale, nga ana tjetër adhuruesit e teknologjisë së lartë, të bindur se vendosja e një numri të lidhur me internetin në kyçin e dorës është një avantazh dhe jo një arsye e mëtejshme për varësinë teknologjike. Që tregu i pajisjeve të veshura është i shëndetshëm, pohohet nga pothuajse të gjithë analistët, duke filluar nga ata të Canalys. Në raportin e tyre më të fundit “Wearable Band Analysis” lexojmë se si sektori, i cili përfshin gjithashtu pajisje më pak inteligjente, byzylykë të përdorur pothuajse ekskluzivisht për fitnes, u rrit me 6% në tremujorin e dytë të vitit, me parashikime sigurisht rozë për vitin 2023. kategoria që fiton më shumë është ajo e orëve inteligjente, e cila e sheh Apple si markën kryesore, e ndjekur nga Xiaomi, Huawei dhe gjithë të tjerët.

Nuk ka asnjë Samsung në renditjen e Canalys, pesha e të cilit bie nën 10%, e tejkaluar gjithashtu nga markat në zhvillim si Noise dhe Fire-Boltt, të cilat arritën respektivisht një rritje vjetore prej 86% dhe 70% veçanërisht në Indi, ku skenari dominohet nga produktet e lira. Segmenti është me interes global, edhe falë inovacioneve të fundit në lidhje me inteligjencën artificiale.

Sfida e Google

Këtë e demonstron Google, i cili gjithashtu solli Pixel Watch 2 (399 euro) në Itali, një produkt i veçantë për një arsye mbi të gjitha: është i vetmi që integron në mënyrë të përsosur të gjithë bollëkun e aplikacioneve nga gjiganti amerikan, pa pasur nevojë të bëni asgjë për t’i instaluar ato, nga telefoni ose numri juaj. Baza është e njëjtë me modelet e tjera Wear OS, por, siç ndodh me telefonat inteligjentë Pixel, këtu përvoja është vendase në botën e Google, prandaj është përshtatur në mënyrë të përkryer me aplikacione të tilla si sistemet e pagesave të Portofolit, Gmail, Calendar dhe madje edhe Maps dhe YouTube. .

Një rol qendror luan Asistenti i cili nuk është ende Bardi më i avancuar, por është e qartë se hapi tjetër do të jetë: bërja e orës inteligjente një mbështetje e avancuar për aktivitetet e përditshme, e fokusuar gjithashtu në AI gjeneruese. A do të jetë ky fundi i smartfonëve? Jo me të vërtetë, por një goditje e vërtetuar mirë, po. Pixel Watch 2 ka tre sensorë të rinj që ju lejojnë të merrni njohuri më të thella për shëndetin tuaj. Së bashku me algoritmin e përmirësuar të rrahjeve të zemrës me AI, sensori LED 25% më shumë i Pixel Watch prodhon një lexim 40% më të saktë për aktivitetet e rrahjeve të larta të zemrës, të tilla si HIIT, rrotullimi dhe vozitja. Natyrisht, gjenerata e dytë e Pixel Watch nuk është perfekte, për shembull në autonominë e cila është “e mirë” por jo e shkëlqyer dhe në dimensionet e dialit që janë ndoshta pak më të vogla në krahasim me rivalët, por materialet e ndërtimit, përdorshmëria dhe personalizimi. janë në nivelet më të larta.

Lëvizjet e Samsung

Ana tjetër e monedhës Wear OS është Galaxy Watch 6 e Samsung. Kjo vjen në shumë versione, vetëm Bluetooth ose gjithashtu LTE, me një kasë 43 mm ose 47 mm (Classic nga 419 euro) ose 40 mm ose 44 mm (nga 319 euro). Këtu pika e fortë është integrimi me Play Store, mundësitë dhe parametrat e shumtë të monitorimit që mungojnë gjetkë, si niveli i oksigjenit në gjak dhe presioni i gjakut, pas kalibrimit periodik me matës shtëpiak.

Samsung po bast edhe më shumë se Google për personalizimin, përmes dhjetëra rripave të çdo materiali dhe ngjyre, të përshtatshme për çdo nevojë. Që kur kompania koreane braktisi sistemin e pronarit Tizen për pajisjet e veshura, konsumatorët kanë fituar mbështetje të plotë për botën e Google, duke përfshirë Assistant, pa hequr dorë megjithatë nga disa platforma si SmartThings, për kontrollin e objekteve të lidhura të mbështetura gjithashtu nga protokolli Matter, praktikisht të gjitha . Këtu nuk kemi një, por dy AI vokale, së bashku me Google dhe Bixby, për të kërkuar informacione dhe sugjerime.

Ekosistemi Huawei

Siç pritej, Huawei është shumë aktiv në nxjerrjen e vazhdueshme të orëve të reja inteligjente. Watch GT4 (nga 249 euro) është shuma e punës kërkimore-zhvilluese që kompania kineze ka kryer ndër vite. Ora e re është një kampione e autonomisë: ajo varion nga pothuajse një javë për modelin 41 mm në pothuajse dy javë për atë 46 mm, me një bateri më të madhe. Qëndrueshmëria e tillë është një ëndërr për konkurrencën që as nuk i afrohet atyre metrikës. Përveç saktësisë së të dhënave të mbledhura nga sensorët e tij për hapat, cilësinë e gjumit, temperaturën e trupit, ngopjen me oksigjen dhe dhjetëra sporte, vëmendje e madhe i kushtohet edhe dizajnit.

Estetikisht, ndjesia e përgjithshme është më shumë ajo e një ore klasike sesa e një ore inteligjente, edhe për shkak të kombinimeve të rripave që fokusohen më shumë në karakterin e modës së objektit se të tjerët, duke ofruar gjithmonë kombinime interesante dhe të veçanta. Nga ana e softuerit, mbështetja për Android dhe iOS tani është një punë e përfunduar, megjithëse duhet të kaloni përmes aplikacionit të menaxhimit të Huawei Health, gjithashtu për instalimin e aplikacioneve të tjera përveç atyre të parangarkuar. Ka kufizime të dukshme, të tilla si të mos mund të shkruani tekstin që dëshironi si përgjigje ndaj një mesazhi chat, por është një detaj në mes të një opinioni të përgjithshëm më shumë se pozitiv, ku nuk e prisni.

Garmin synon një audiencë specifike

Nga një kategori për të gjithë në një objekt që synon audienca me nevoja specifike.

Garmin i ka kuptuar gjithmonë orët inteligjente në këtë mënyrë. Dhe nuk e ndërron mendjen me Marq Carbon (nga 2950 euro). Atleti, lojtari golfi dhe komandanti synojnë të njëjtat lloje përdoruesish. E para për sportdashësit, me profile të ndryshme stërvitore. E dyta, siç sugjeron vetë emri, për ata që praktikojnë golfin, me mundësinë për të planifikuar lojën dhe gjuajtjet e tyre, me akses në hartat e fushave kryesore dhe në fund Komandanti, i cili u bën syrin pilotëve në fluturim se cilët mund të shohin planet. , vendndodhjen e aeroporteve dhe merrni buletinet periodike mbi parashikimet e motit.

Pse Marq Carbon? E thjeshtë: një kuti karboni për të garantuar lehtësi, rezistencë dhe saktësi edhe në detajet më të vogla. Ata që bëjnë diferencën.