leonardo-shpikesi
16/12/2023 nga Joer.al 0 Komente

Shpikësi Leonardo DaVinci

Leonardo i nxori shpikjet e tij nga studimet e tij dhe përgjithësisht ato ishin “makina”, nga të cilat nuk dihet nëse funksionimi ishte verifikuar për secilën.
Por kur u bënë përpjekje për rindërtimin e tyre, u kuptua se në shumicën e rasteve ato mund të viheshin në veprim.
Makineritë për të cilat aplikoi Leonardo kishin për qëllim përdorim civil (në kuptimin e gjerë), ushtarak ose thjesht spekulativ.

Makinat e destinuara për përdorim civil

Gjatë gjithë veprës së Leonardos, krijuesit, projektuesit dhe ndërtuesit të makinave, vërehet përpjekja që synon pakësimin e punës së njeriut, shfrytëzimin e burimeve të energjisë që zotëronte dhe marrjen e saktësisë më të madhe nga mekanizmat e tij, lëvizjet dhe performancën më të madhe. Ëndrra e tij e madhe ishte: “të bënte instrumente ku mund të gjenerohej kjo forcë, sepse me të do të lëviznin botë të pafundme”.


Ky ishte kuptimi i tij kryesor në lidhje me mekanikën e aplikuar, së cilës ai iu përkushtua në mënyrë të tillë që ia kalonte paraardhësve dhe bashkëkohësve të tij. Jo aq për shpikjet e tij, por mbi të gjitha për qasjen ndaj analizës së makinës që kuptohet në veçantinë dhe funksionalitetin e saj kryesor.


Ai fokusohet në detajet e pajisjeve pa harruar vizionin e përgjithshëm, duke u mbështetur në fuqinë shprehëse të vizatimit. Disa faqe të kodeve të tij mund të thuhet se ishin fletë punishteje që ai ua kaloi mjeshtrit të tij, të ngarkuar me ndërtimin e mekanizmave që ai projektoi.
Me Leonardo, paraqitja grafike e makinës merr një fizionomi që paraprin procedurat moderne të dizajnit të makinës.


Për më tepër, ai arrin t’i japë projektit dhe dizajnit një unikalitet të tillë, sa ta bëjë atë pararendës të mekanikës teknike. Këto janë cilësitë dhe veçoritë që e identifikojnë Leonardon si “inxhinier mekanik”.
Të gjitha makinat e tij dëshmojnë për këtë.


Më poshtë, me diskrecion të diskutueshëm, por të deklaruar, janë paraqitur disa prej tyre. Problemet e lëvizjes tërhoqën veçanërisht vëmendjen e Leonardos; ai studioi makinat në tokë, det dhe qiell dhe i zbatoi ato në kontekstet e paqes dhe luftës.

Biçikleta
Dy rrota, një bosht druri, një timon dhe një zinxhir që lidh pedalet me rrotën e pasme: është thjesht një skicë, por figura (që gjendet në Kodikun e Atlantikut) i referohet pa mëdyshje biçikletës.
Por, mjerisht, stili nuk duket të jetë ai i zakonshëm i Leonardos. Kush mund ta kishte projektuar këtë biçikletë të parë të pabesueshme? Ai mund të ketë qenë student, duke ndjekur udhëzimet e Mjeshtrit; madje mund të jetë false, duke qenë se duket shumë “modern”.
Në fakt, ajo do t’i paraprinte shpikjes së biçikletës me disa shekuj, e lindur zyrtarisht rreth vitit 1880.

Vagoni vetëlëvizës

Dhe këtu jemi në një temë shumë tërheqëse për Leonardon:
zhvillojnë dhe grumbullojnë në të njëjtin mjet energjinë e nevojshme për lëvizje. Dizajni i këtij paraardhësi të lashtë të automobilave moderne u bë, deri në detajet më të vogla, por me shumë mundësi nuk u realizua kurrë.
Nuk mund të përfitonte nga burime të tjera energjie përveç ujit, erës, të ruajtura në burime dhe energjisë muskulore. Ai i shfrytëzoi këto burime të kufizuara energjie me zgjuarsi të pazakontë, por për sa i përket përdorimit të avullit si një forcë lëvizëse, ai “e kufizoi veten” në intuitimin e potencialit të tyre. Në fakt ai bëri dy pajisje për “matjen e sasisë së ujit kur shndërrohet në ajër”. Kjo ide e një karroce vetëlëvizëse me katër rrota dhe një timon, e drejtuar nga një pajisje susta, është një projekt rinor nga Vinci, që daton rreth vitit 1478. Ishte një aparat teatror për lëvizjet skenike; projekti paraqet dy pika interesi: përdorimin e një motori susta dhe miratimin e një sistemi transmetimi të ngjashëm me diferencialin modern të përdorur për makinat.

Varka me vozitje

Në kohën e Leonardos, rrugët më të mira të komunikimit ishin ato në ujë.
Firence dhe Milano u penalizuan nga mungesa e lidhjes direkte me detin dhe kërkonin vazhdimisht zgjidhje.
Leonardo ishte në ballë në këtë fushë, me projekte inxhinierike hidraulike dhe dizajne të anijeve të dobishme për qëllime civile dhe ushtarake.
Kjo faqe tregon një varkë me vozitje që përdorte mekanizmin e shtytjes me pedale.
Kjo mënyrë e zgjidhjes së problemit të lëvizjes e bëri të padobishëm veprimin e rremave tradicionale.

Fluturimi

Që kur ishte i ri, Leonardo ka patur një pasion për atë që burrat duket se pengohen të bëjnë dhe për të cilën ai dëshiron të dijë sekretet: fluturimin.
Aksionet e panumërta për të ndjekur jetën dhe evolucionin e zogjve ishin fillimi i një studimi të gjatë dhe të rëndësishëm mbi fluturimin, parakusht për projektimin e makinerive të tij të shkëlqyera fluturuese.


Vida ajrore

E projektuar midis 1483 dhe 1486, gjatë qëndrimit të tij të parë në Milano, vidhosja ajrore i përket serisë së parë të makinerive të projektuara nga Leonardo për fluturimin mekanik.
Struktura e vidhos, sipas mendimeve të shpikësit të madh, dikur do të funksiononte shumë shpejt duhet të “vidhos” në ajër dhe të ngrihet në fluturim. Projekti mbeti, megjithatë, një ëndërr e parealizuar dhe zakonisht quhet “helikopteri i Leonardos”.


Rotisseria


Është një mekanizëm me interes të madh sidomos për përdorimin e ajrit të nxehtë si burim energjie. Në fakt, ajri ngrihet, duke vënë në lëvizje një helikë e cila nga ana tjetër aktivizon një rrotull që kthen heshtin.
Gjithçka është plotësisht automatike, duke përfshirë shpejtësinë e lëvizjes rrotulluese të hellit e cila rregullohet sipas sasisë së zjarrit.

Roboti

Rreth vitit 1495, Leonardo projektoi dhe ndërtoi robotin e parë humanoid të Civilizimit Perëndimor.
Ai përbënte zhvillimin e studimeve të tij të mëparshme të anatomisë dhe kinetikës; dukej si një kalorës italo-gjerman, u ngrit në këmbë, tundi duart dhe ktheu kokën falë një qafe fleksibël.
Ai gjithashtu mund të hapte dhe mbyllte nofullën e tij.