google-shqip-630500720
10/10/2023 nga Joer.al 0 Komente

10 kuriozitete interesante për Google

Dhjetë kuriozitete argëtuese për motorin e kërkimit më të fuqishëm dhe më të përdorur në botë, i aftë për të ndryshuar rrënjësisht mënyrën e kërkimit të informacionit: Google!

Google, motori më i famshëm i kërkimit në internet, lindi më 27 shtator 1997 nga ideja e dy studentëve nga Universiteti Amerikan i Stanfordit në Kaliforni: Larry Page dhe Sergey Brin. Emri është një lojë me fjalën googol, një term matematikor që do të thotë numri fillestar 1 i ndjekur nga 100 zero.

Këtu janë 10 kuriozitete rreth motorit të kërkimit më të fuqishëm dhe të lehtë për t’u përdorur, i cili ka ndryshuar thellësisht mënyrën se si ne përdorim dhe lundrojmë në internet.

10 KURIOSITET SHUMË INTERESANTA RRETH GOOGLE-it

1 – Kur u prezantua korrigjuesi automatik (fraza: Ndoshta po e kërkonit), trafiku i të dhënave që kalon nëpër këtë motor kërkimi u dyfishua!

2 – Versionet e modifikuara të markës që shfaqen në faqen e kërkimit për ngjarje, festa ose përvjetorë të veçantë quhen shkarravina. Disa shkarravina janë interaktive: mund të argëtoheni duke luajtur me ta duke përdorur miun! E para është bërë në vitin 1998 me rastin e Festivalit Burning Man në Nevada (SHBA, mund ta shihni në figurën e mësipërme).

3 – Çdo vit Google shpik shkarravina të jashtëzakonshme të 1 prillit, duke e transformuar markën e saj në… gjëra qesharake si hartat pirate ose markën e motorit të kërkimit të kundërshtarit tuaj! Shakaja e parë e 1 prillit e këtij lloji daton në vitin 2000.

4 – Që nga fillimi i tij, Google ka pasur disa marka. Marka aktuale (d.m.th. “logoja”) është projektuar nga stilistja me origjinë braziliane Ruth Kedar.

5 – Në vitin 2006 folja to google u shtua në fjalorët e anglishtes për të treguar veprimin e kërkimit të informacionit në Google. Në shqip një shpirt i mirë shpiku foljen “gugëlloje”.

6 – Një punonjës i ri i Google quhet me dashuri noogler. Për vite me radhë, Google është konsideruar si kompania më e mirë për të punuar, për shkak të trajtimit të shkëlqyer që rezervon për të punësuarit e saj.

7 – 50 për qind e trafikut të enciklopedisë online Wikipedia vjen nga kërkimet e bëra në Google.

8 – 99 për qind e fitimeve të kompanisë vijnë nga reklamat. Kjo është një shifër që nga viti 2016 ka kaluar 20 miliardë euro… çdo 3 muaj!.

9 – Në versionin e tij të parë Google ishte në gjendje të analizonte rreth 50 faqe ueb në sekondë. Tani mbi një milion!

10 – Google ka një maskot të quajtur Stan. Është skeleti i një T-Rex të madh dhe është vendosur në selinë shumëkombëshe në Kaliforni. Ndoshta e keni parë kur keni disa probleme me lidhjen. Shërben për t’u kujtuar nooglerëve që… të mos përfundojnë si dinosaurët!

cfare-eshte-fizika
06/10/2022 nga Joer.al 0 Komente

Çfarë është fizika

Fizika (nga greqishtja phýsis = natyrë) është shkenca që studion fenomenet natyrore (duke përjashtuar ato që përfshijnë transformimet kimike të materies dhe proceset biologjike), për t’i përshkruar ato duke matur vetitë (ose sasitë) e tyre dhe duke vendosur midis këtyre marrëdhënieve matematikore ( ligjet).

Për të arritur këtë qëllim, fizika përdor një metodë hetimi të quajtur metodë eksperimentale, që bazohet në eksperimentin e riprodhueshëm (e zakonshme për shkencat e tjera si kimia dhe biologjia, e quajtur eksperimentale).

Metoda eksperimentale, e përshkruar nga Galileo Galilei (1564-1642), na lejon të interpretojmë shkaqet e fenomeneve përmes hipotezave të cilat, nëse konfirmohen në vlefshmërinë e tyre nga rezultatet e eksperimenteve, njihen si teori.

Zhvillimet e fizikës nga Galileo deri në fund të shekullit të 19-të bënë të mundur ndërtimin e themeleve të të ashtuquajturës fizikë klasike: ligjet dhe parimet që përshkruajnë lëvizjen e trupave dhe shkaqet (forcat) që e përcaktojnë atë, të përcaktuara. nga mekanika (në veçanti, nga I. Newton, 1642-1727), inkuadrimi i fenomeneve elektromagnetike përmes teorisë së elektromagnetizmit, zhvilluar nga J.C. Maxwell (1831-1879), ligjet në lidhje me fenomenet që lidhen me nxehtësinë dhe ligjet e optikës.

Me ardhjen e shekullit të njëzetë fillon e ashtuquajtura periudha e fizikës moderne. Qasja konceptuale e fizikës klasike pëson modifikime të thella, si pasojë nga njëra anë e përpunimit nga A. Einstein (1879-1955) të teorisë së relativitetit (e cila bën korrigjime në mekanikën klasike kur ndodhin shpejtësi që i afrohen asaj të dritës. ) dhe nga ana tjetër për formulimin e mekanikës kuantike, e cila interpreton dukuritë në nivelin atomik në bazë të nocionit të kuanteve të energjisë, të paraqitur nga M. Planck (1858-1947): në këndvështrimin kuantik, shkakësia deterministe, shtylla e klasikes teoritë fizike, sipas të cilave sjellja e një sistemi fizik mund të përcaktohet në mënyrë të përsosur duke u nisur nga kushtet fillestare të tij, i hapin rrugën probabilitetit.

Kohët e fundit, fizika ka zgjeruar më tej metodën e saj të hetimit në sisteme që më parë ishin lënë pas dore ose jashtë kufijve të saj zyrtarë, si p.sh., sistemet kaotike (të cilat nuk do të trajtohen këtu), sisteme me sjellje të paparashikueshme që hasen në fizikë. lëngjeve), por edhe në biologji dhe ekonomi.

Ka shumë shkenca që paraqesin pika pak a shumë të gjera kontakti me fizikën, duke ruajtur kufijtë e tyre autonome; ndër to ka astronomi, gjeologji, fizikë-kimi, biofizikë dhe gjeofizikë.

Tabela e mëposhtme tregon disiplinat kryesore të fizikës.

Studion ligjet që rregullojnë lëvizjen e trupave dhe ndahet në: kinematikë, e cila vendos konceptet thelbësore për përshkrimin e lëvizjes; dinamika, e cila studion shkaqet (forcat) që përcaktojnë lëvizjen; statike, e cila studion ekuilibrin e trupave.

Studion fenomenet e dritës, d.m.th ato që kanë të bëjnë me sjelljen e rrezatimeve që prekin syrin (rrezatimet optike) ose, në përgjithësi, ato që lidhen me sjelljen e të gjitha rrezatimeve elektromagnetike.

Studion tingujt, vetitë e tyre dhe mekanizmat e tyre të prodhimit, përhapjes, marrjes.

Studion kompleksin e dukurive që kanë të bëjnë me elektricitetin dhe magnetizmin.

Studion dukuritë që lidhen me gjenerimin, përhapjen dhe thithjen e nxehtësisë; Termodinamika është pjesë e termologjisë, e cila studion shndërrimet e nxehtësisë në forma të tjera të energjisë.

Studion sistemet e kuantizuara, domethënë sistemet në të cilat sasitë e konsideruara nuk mund të jenë pafundësisht të vogla, por janë gjithmonë shumëfisha të një sasie “diskrete”, ose “sa shumë”, e cila nuk mund të ndahet më tej.

Studion vetitë e sistemeve të përbëra nga një numër i madh grimcash në lëvizje të çrregullt, duke arritur të përcaktojë konfigurimet e tyre të mundshme duke llogaritur.

Studiojnë vetitë e atomeve.

Studion bërthamat atomike dhe reaksionet në të cilat ato përfshihen.

Studion përbërësit përfundimtarë të materies, si elektronet, neutronet, protonet, mesonet, kuarkët.

Studion kompleksin e dukurive që ndodhin kur trupat lëvizin me shpejtësi afër asaj të dritës; Brenda kësaj teorie formulohet parimi i ekuivalencës ndërmjet masës dhe energjisë, i cili, ndër të tjera, lejon shpjegimin e origjinës së energjisë së krijuar nga reaksionet e shkrirjes dhe të ndarjes bërthamore, përbën teorinë më të përgjithshme të gravitacionit.

Studion vetitë fizike të trupave të ngurtë (për shembull, elektrike, dielektrike, elastike, termike), me vëmendje të veçantë ndaj vetive të përbashkëta për grupe të mëdha substancash; përbën një bazë themelore për zhvillimin e elektronikës (për shembull, me studimin e saj të gjysmëpërçuesve)

kerpudhe
07/06/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush janë qeniet më të mëdha të gjalla në planet?

Ti do mendosh një elefant, apo ... një balenë? Asnjë nga këto, nuk do ta besoni por qenia më e madhe e gjallë në botë është një ... kërpudhë!

Qenia më e madhe e gjallë në planet është...

Një kërpudhë. Zbulimi erdhi në vitin 1998 kur një ekip studiuesish nga Shërbimi Pyjor i Shteteve të Bashkuara vendosi të kërkonte shkakun e vdekjes së 112 pemëve në Pyllin Kombëtar Malheur në Oregon lindor.

Nga analizat e kryera u zbulua se pemët ishin infektuar me kërpudhat Armillaria solidipes. Dhe, për shumë habinë e tyre, studiuesit nuk e gjetën veten përballë një kërpudhaje, por me një organizëm të vetëm gjigant.

Kjo qenie e gjallë zinte rreth 960 hektarë, të barabartë me 1665 fusha futbolli! Vlerësohet se kërpudha e gjetur ka një moshë që varion nga 2000 deri në 8000 vjet, gjë që e bën atë një nga organizmat më të vjetër të gjallë në planet. Kush do ta kishte menduar këtë!

Kafsha më e madhe është...

Balena blu (Balaenoptera musculus) është kafsha më e madhe në planet. Të rriturit arrijnë një gjatësi deri në 30 metra dhe një peshë deri në 100 tonë, ndërsa të vegjlit e tyre tashmë peshojnë një ton e gjysmë në lindje.

Gjuhët e tyre mund të peshojnë sa një elefant dhe zemrat e tyre mund të arrijnë peshën e një makine.

Ne zbulojmë disa kuriozitete: ato janë kafshë shumë të zhurmshme, thirrja e tyre dëgjohet deri në shumë kilometra larg, mund të hanë deri në 3600 kg krill në ditë dhe frymëmarrja mund të prodhojë rryma ajri dhe uji deri në 12 metra të larta.

Kafsha më e madhe në tokë është...

Elefanti afrikan (Loxodonta africana) mund të arrijë një lartësi prej rreth katër metrash dhe të peshojë deri në 6 tonë.

Shtatzënia tek femrat zgjat 22 muaj, 50 kg është pesha që mund të arrijë tufa e një mashkulli të rritur, 12 litra është sasia e ujit të thithur nga trungu në të njëjtën kohë (burimi Wwf), dhe me trungun e tij mund të ngrejë objekte të mbi 200 kilogramë.

Elefantët janë kafshë shumë të shoqërueshme, ata jetojnë në grupe të përbëra nga femra, në krye me femrat e moshuara, të ashtuquajturat “matriark”.

Ata shpenzojnë deri në 18 orë në ditë duke u ushqyer me lëndë bimore si lastarët, frutat, gjethet, rrënjët dhe degët që i grisin me trungun dhe të cilat i hanë në sasi të mëdha, deri në 150 kg në ditë. Ata ushqehen si ditën ashtu edhe natën.

Pema më e madhe në botë është...

Për nga vëllimi është një sekuja gjigante madhështore (Sequoiadendron giganteum) e njohur si General Sherman në Parkun Kombëtar Sequoia në Kaliforni, Shtetet e Bashkuara. Edhe pse ka një lartësi prej 83 metrash, në fakt nuk është pema më e lartë dhe nuk është më e vjetra, pasi është “vetëm” 2000 vjeçare. Megjithatë, është më e rënda nga të gjitha pemët, me mbi 1400 metra kub vëllim.

Nderi i pemës më të lartë në botë shkon tek Hyperion (ky emër për të festuar lartësinë “hiperuranike”), një Sekuoja e Kalifornisë Veriore sempervirens, e zbuluar më 8 shtator 2006 nga biologët Chris Atkins dhe Michael Taylor.

Hyperion është pema më e lartë në botë me 115.66 metra, për të kuptuar se çfarë do të thotë, mjafton të mendoni se e kalon Statujën e Lirisë me 22 metra, Big Benin me 19, Taxh Mahalin 42 dhe 65 metra. Harku i Triumfit.

Bima më e madhe në planet është ...

Ashtu si kafsha më e madhe, bima më e madhe në Tokë gjithashtu jeton në oqean dhe u zbulua së fundmi nga studiuesit në Institutin e Biologjisë Detare dhe Shkencave të Oqeanit të Universitetit të Australisë Perëndimore.

Është një kullotë Posidonia australis në Gjirin e Shark, Australinë Perëndimore, e cila u zhvillua nga një bimë e vetme hibride dhe më pas u zgjerua për më shumë se 180 kilometra, duke u bërë një organizëm tepër rezistent dhe i lashtë, aq sa vlerësohet të jetë të paktën 4500 vjet. e vjetër.

Burimi:focusjunior.it

xham-trasparent
03/06/2022 nga Joer.al 0 Komente

Përse xhami është transparent?

Do mundohemi t'jua shpjegojmë në një mënyrë shumë të thjeshtë, pa përmendur mekanikën kuantike.

Struktura e qelqit në nivelin atomik.

Ju të gjithë e dini se çdo material, dhe për rrjedhojë edhe qelqi, përbëhet nga atome dhe çdo atom përbëhet nga një bërthamë qendrore në të cilën ne kemi protone, neutrone të rrethuar nga elektrone. Problemi është se bërthama është shumë, shumë e vogël në krahasim në madhësinë efekttive të atomit, i cili në fakt rezulton se përbëhet kryesisht nga hapësira boshe. Atëherë, mund të thuhet se çdo material duhet të jetë transparent si qelqi, pasi rrezja e dritës kalon në fakt përmes atomesh thelbësisht boshe.

Megjithatë, ky nuk është rasti, ne të shohim pse ndryshimin e bëjnë elektronet me energjitë dhe vetitë e tyre, pasi elektronet kanë aftësinë e jashtëzakonshme për të qenë në gjendje të thithin grimcat e dritës, pra fotonet, domethënë të jenë në gjendje të thithin një rreze drite.

Pra, nëse rrezja e dritës kur godet materialin kalon nëpër atome pa u thithur nga elektronet, atëherë materiali është transparent. Nëse, nga ana tjetër, rrezja e dritës përthithet nga elektronet, materiali i errët, si muri përshembull. Në rastin e xhamit, fizika na mëson se drita e dukshme ka një energji të tillë që nuk mund të përthithet nga elektronet, kështu që kalon i patrazuar. Prandaj dhe xhami është transparent.

energji-e-erinovueshme
05/11/2021 nga Joer.al 0 Komente

10 gjërat që duhet të dini për energjinë e rinovueshme

Energjitë e rinovueshme janë të gjitha format e energjisë alternative ndaj atyre fosile, të cilat janë në gjendje të prodhojnë energji elektrike duke shfrytëzuar burime të pastra dhe të qëndrueshme të energjisë që rinovohen me kalimin e kohës. Energjitë e rinovueshme janë ato të prodhuara nga burime natyrore që nuk janë subjekt i varfërimit si dielli, era, lëvizja e valëve dhe baticat, fuqia e ujit dhe nxehtësia e tokës. Prandaj ato quhen energji diellore, energji e erës, energji hidroelektrike dhe energji gjeotermale

10 gjërat që duhet të dini për energjinë e rinovueshme

  • “Energjitë e rinovueshme” janë ato lloje të energjisë që prodhohen nga burimet natyrore të pranishme në planetin tonë dhe që rikrijohen vazhdimisht.
  • Burimet kryesore të energjisë së rinovueshme janë: hidrocentralet (energjia elektrike e krijuar falë digave artificiale dhe stacioneve që lëvizin turbinat), biokarburantet (karburantet e krijuara nga materiali bimor), dielli, era (energjia elektrike e krijuar nga forca e erës), gjeotermale (ajo është energjia e krijuar nga burimet e nxehtësisë të pranishme nën sipërfaqen e tokës), energjia nga biomasa (është ajo që prodhohet me mbetjet e materialeve natyrore: nga lëvozhga e bananeve te jaga e lopës, te mbetjet bujqësore). Së fundi, ekziston energjia detare (d.m.th. energjia elektrike e krijuar nga lëvizja e baticave).
  • Krahasuar me lëndët djegëse fosile (nafta, qymyri, metani, etj.), energjitë hidroelektrike, të erës dhe diellore nuk krijojnë gazra që rrisin efektin serrë, pra gaze që besohet se janë përgjegjëse për ngrohjen globale.
  • Studimet e fundit pohojnë se, në botë, ka më shumë burime të energjisë gjeotermale sesa shuma e burimeve tradicionale si nafta, qymyri, gazi dhe uraniumi.
  • KY FAKT ËSHTË I PABAJTUAR POR ËSHTË E VËRTETË: ENERGJIA TOTALE DIELLORE QË TË DËRGON TOKËS NË NJË ORË Ylli YNË MUND TË PLOTËSOJË KËRKESAT E ENERGJISË TË BOTËS PËR NJË VIT TË TËRË! Fatkeqësisht, teknologjia jonë nuk është ende mjaft efikase për të na lejuar të përfitojmë sa më shumë nga kjo gjë e mirë.
  • Tashmë sot, në disa vende, prodhimi i energjisë nga burimet e rinovueshme kushton më pak se ai nga lëndët djegëse fosile. Arsyeja është se, zakonisht, energjitë e rinovueshme gjenden tashmë në vendet që i shfrytëzojnë, ato nuk importohen nga jashtë (si nafta ose gazi, të cilat transportohen në Itali nga Lindja e Mesme ose Rusia).
  • Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme pretendon se qindra miliona njerëz në mbarë botën mund të marrin energji elektrike të pastër nga burime të rinovueshme me një kosto më të ulët sesa ta kenë atë me sistemet tradicionale (d.m.th. termocentralet me naftë dhe linjat e energjisë për ta transportuar atë).
  • Një turbinë me erë moderne (turbinë) është në gjendje të prodhojë energji elektrike të mjaftueshme për 300 shtëpi.
  • Turbinat me erë janë të shëmtuara për t’u parë, të zhurmshme dhe shkatërrojnë peizazhin: kjo është e vërtetë. Por, për mendimin tonë, oxhaqet e tymosur të termocentraleve janë shumë më të shëmtuara! Plus që ndotin.
  • Ekspertët thonë se, për të njëjtat para të shpenzuara, energjitë e rinovueshme krijojnë trefishin e vendeve të punës të krijuara nga lëndët djegëse fosile si qymyri dhe nafta.