google-shqip-630500720
10/10/2023 nga Joer.al 0 Komente

10 kuriozitete interesante për Google

Dhjetë kuriozitete argëtuese për motorin e kërkimit më të fuqishëm dhe më të përdorur në botë, i aftë për të ndryshuar rrënjësisht mënyrën e kërkimit të informacionit: Google!

Google, motori më i famshëm i kërkimit në internet, lindi më 27 shtator 1997 nga ideja e dy studentëve nga Universiteti Amerikan i Stanfordit në Kaliforni: Larry Page dhe Sergey Brin. Emri është një lojë me fjalën googol, një term matematikor që do të thotë numri fillestar 1 i ndjekur nga 100 zero.

Këtu janë 10 kuriozitete rreth motorit të kërkimit më të fuqishëm dhe të lehtë për t’u përdorur, i cili ka ndryshuar thellësisht mënyrën se si ne përdorim dhe lundrojmë në internet.

10 KURIOSITET SHUMË INTERESANTA RRETH GOOGLE-it

1 – Kur u prezantua korrigjuesi automatik (fraza: Ndoshta po e kërkonit), trafiku i të dhënave që kalon nëpër këtë motor kërkimi u dyfishua!

2 – Versionet e modifikuara të markës që shfaqen në faqen e kërkimit për ngjarje, festa ose përvjetorë të veçantë quhen shkarravina. Disa shkarravina janë interaktive: mund të argëtoheni duke luajtur me ta duke përdorur miun! E para është bërë në vitin 1998 me rastin e Festivalit Burning Man në Nevada (SHBA, mund ta shihni në figurën e mësipërme).

3 – Çdo vit Google shpik shkarravina të jashtëzakonshme të 1 prillit, duke e transformuar markën e saj në… gjëra qesharake si hartat pirate ose markën e motorit të kërkimit të kundërshtarit tuaj! Shakaja e parë e 1 prillit e këtij lloji daton në vitin 2000.

4 – Që nga fillimi i tij, Google ka pasur disa marka. Marka aktuale (d.m.th. “logoja”) është projektuar nga stilistja me origjinë braziliane Ruth Kedar.

5 – Në vitin 2006 folja to google u shtua në fjalorët e anglishtes për të treguar veprimin e kërkimit të informacionit në Google. Në shqip një shpirt i mirë shpiku foljen “gugëlloje”.

6 – Një punonjës i ri i Google quhet me dashuri noogler. Për vite me radhë, Google është konsideruar si kompania më e mirë për të punuar, për shkak të trajtimit të shkëlqyer që rezervon për të punësuarit e saj.

7 – 50 për qind e trafikut të enciklopedisë online Wikipedia vjen nga kërkimet e bëra në Google.

8 – 99 për qind e fitimeve të kompanisë vijnë nga reklamat. Kjo është një shifër që nga viti 2016 ka kaluar 20 miliardë euro… çdo 3 muaj!.

9 – Në versionin e tij të parë Google ishte në gjendje të analizonte rreth 50 faqe ueb në sekondë. Tani mbi një milion!

10 – Google ka një maskot të quajtur Stan. Është skeleti i një T-Rex të madh dhe është vendosur në selinë shumëkombëshe në Kaliforni. Ndoshta e keni parë kur keni disa probleme me lidhjen. Shërben për t’u kujtuar nooglerëve që… të mos përfundojnë si dinosaurët!