Raspberry-Pi-OS-Logo
21/02/2022 nga Joer.al 0 Komente

Raspberry Pi OS është i disponueshëm në versionin 64-bit

Fondacioni Raspberry Pi njoftoi (përmes një postimi në blogun zyrtar të Gordon) ditët e fundit lëshimin e sistemit operativ Raspberry Pi OS (Raspbian) në versionin (stabil) me arkitekturë 64-bit.

Deri më tani, vetëm versioni 32-bit ishte i disponueshëm, i pajtueshëm me lloje të ndryshme të harduerit dhe softuerit.

Me këtë version të ri ne mund të përdorim dhe të shfrytëzojmë në maksimum potencialin e harduerit me më shumë se 4 GB RAM (pasi një OS 32-bit nuk mund të aksesojë më shumë se 4 GB). Që nga Raspberry Pi 3 e tutje (dhe një model Raspberry Pi 2 i bazuar në një SoC Pi 3 të reduktuar) modelet e ndryshme Raspberry Pi kanë qenë të pajtueshme me softuerin 64-bit. Zhvillimi i SoC-ve shkon drejt rrugës së mbështetjes 64-bit dhe për këtë arsye ishte gjithashtu e nevojshme të krijohej një sistem operativ adekuat.

Sigurisht që ju nevojitet një procesor 64-bit për ta instaluar, që do të thotë se përputhshmëria është e kufizuar në:

Raspberry Pi 4B
Raspberry Pi 400
Raspberry Pi 3B
Raspberry Pi 3B +
Raspberry Pi 3A +
Raspberry Pi Zero 2 W
Raspberry Pi CM3
Raspberry Pi CM3 +
Raspberry Pi CM4

Në ditët e sotme, shumë softuer, madje edhe në një mjedis Linux, janë zhvilluar vetëm për arkitekturat 64-bit, të cilat tani janë më të njohurat.

Nëse jeni të interesuar të provoni Raspberry Pi 64-bit, thjesht shkoni te faqja e shkarkimit të tij.