logjik
23/04/2023 nga Joer.al 0 Komente

Bazat e matematikës: Rëndësia e Logjikës

Apeli i Daniele Gouthier për mësuesit për të ndihmuar fëmijët të kuptojnë lidhjen e pazgjidhshme midis logjikës, matematikës dhe mendimit racional.

Nëse nuk e kërkojmë kuptimin e matematikës, e mësojmë dhe e mësojmë më keq. Ose më keq akoma, nuk e mësojmë dhe nuk e mësojmë fare.

BAZAT E MENDIMIT

Një ndjenjë që unë personalisht e shoh në matematikë është edukimi në abstraksion dhe të menduarit racional. Mendimi racional është ai mendim që di të nxjerrë pasoja nga premisat, duke nxjerrë gjithçka që mund të deduktohet dhe asgjë më shumë.

Ofroni nxënësve tuaj këto tre shembuj, duke i bërë ata të punojnë në grupe të vogla për rreth njëzet minuta.

Të gjithë njerëzit janë të vdekshëm.

Të gjithë evropianët janë burra.

Pra, të gjithë evropianët janë të vdekshëm.

Të gjithë rombët kanë anët paralele.

Të gjithë katrorët kanë rombe.

Pra, të gjithë katrorët kanë brinjë paralele. 

Të gjithë shumëfishat e 4 janë çift.

Të gjitha shumëfishat e 20 janë shumëfisha të 4.

Pra, të gjithë shumëfishat e 20 janë çift.

Në këtë pikë pyetini nëse janë të treja të vërteta. Nëse rreshti i tretë i secilit shton diçka ose nëse mund ta shkruante vetë duke filluar nga dy rreshtat e parë. Por mbi të gjitha, pyesni ata se çfarë kanë të përbashkët të katër shembujt. Lërini të argumentojnë, eksperimentojnë, hedhin poshtë.

Nuk ka rëndësi që thonë gjërat “e duhura”, e rëndësishme është që ata të arsyetojnë rreth këtyre katër shembujve.

Le të ndalemi pak në të katërtën, atë të claffi, pirzi dhe koos. Çfarë thotë ai? Une nuk e di! Unë personalisht nuk e kuptoj kuptimin e saj. Por e kuptoj si e thotë. E kuptoj strukturën, logjikën e saj. Logjika është tërësia e marrëdhënieve që “karakterizojnë vetë strukturën e mendimit”, përtej asaj që do të thotë apo jo mendimi.

Le të shohim se çfarë logjike është me një problem që është i përshtatshëm edhe për fëmijët.

Këto karta janë të ngjyrosura në njërën anë dhe kanë një zanore në anën tjetër.
Carlo thotë “Nëse një kartë është e kuqe, atëherë ka një ‘A’ në anën tjetër”.
Për të verifikuar nëse Carlo po thotë të vërtetën, cilat letra duhet të kthejmë? (Duam të gjuajmë sa më pak).

 

Edhe këtu ka shumë kuptim që të lini diskutimin të zhvillohet për rreth dhjetë minuta në të gjithë klasën ose, nëse kushtet lejojnë, në grupe të vogla.

Përgjigja e saktë është se duhet të kthehen tre letra: e kuqja, “E” dhe “O”.

E kuqe sepse duhet të verifikojmë nënkuptimin e drejtpërdrejtë “Nëse pjesa e pasme është e kuqe, pjesa e përparme ka një A”. Dy të tjerat sepse duhet të testojmë nënkuptimin e kundërt «Nëse pjesa e përparme nuk ka një A, pjesa e pasme nuk është e kuqe». Janë përgjigjet e këtyre dy pyetjeve të cilat së bashku na tregojnë nëse Carlo thotë të vërtetën apo jo.

Mekanizmat logjikë që kemi parë janë të dy llojeve të ndryshme:

Të gjitha B-të janë A. Të gjitha C-të janë B. Pra të gjitha C-të janë A.

Silogjizmi i Logjikës

Nëse C është B, atëherë ajo që nuk është B nuk është C.

I pari quhet “silogizëm”, i dyti “implikim invers” dhe janë dy mekanizmat logjikë në bazë të deduksioneve tona, demonstrimet e matematikës dhe mendimit racional.

Ia vlen të investoni pak kohë në të që fëmijët dhe të rinjtë të njihen me ta.

bateri e vetekarikueshme
28/09/2022 nga Joer.al 0 Komente

Bateri e re që karikohet me rrezet e diellit në 30 sekonda

Një prototip i baterisë që kërkon disa sekonda dritë dielli për të mbajtur një ngarkesë për pajisje të tilla si pajisjet e veshjes u ndërtua nga një ekip nga Instituti i Teknologjisë së Avancuar (ATI) të Universitetit të Surrey.

Sipas Jinxin Bi, autori i parë i studimit që përshkruan baterinë e re, është një teknologji premtuese në kontekstin e përpjekjeve për të arritur një nivel energjie të pastër dhe një viaticum të mirë edhe në lidhje me elektronikën e veshur, që po përhapet kaq shumë.

Në thelb, një bateri e tillë mund t’i mbajë të ngarkuara të gjitha ato pajisje të shumta që ne i mbajmë tani kur dalim thjesht duke përdorur rrezet e diellit. Kjo do të ishte karikim i vazhdueshëm pa plug-in, siç shpjegon vetë studiuesi.

Është një bateri jonike mikro-zinku me qeliza diellore fleksibël të bëra nga perovskite. Studiuesit po prezantojnë për herë të parë nikelin në këtë lloj baterie për të stabilizuar të gjithë konfigurimin dhe për ta bërë performancën elektrokimike më efikase. Bateria mund të ringarkohet në rreth tridhjetë sekonda duke grumbulluar energji të mjaftueshme për të fuqizuar komponentë të ndryshëm elektronikë, të tillë si një llambë LED ose një sensor presioni, për periudha prej dhjetëra minutash. Sipas studiuesve, skema që ata krijuan është veçanërisht “premtuese për sistemet e rimbushjes fleksibël në miniaturë të gjeneratës së ardhshme”.

teknologji.2022
24/01/2022 nga Joer.al 0 Komente

Cilat janë parashikimet teknologjike për vitin 2022? Analiza e Vicor Corporation

Vicor Corporation, një lider në komponentët modularë të energjisë dhe sistemet e energjisë, ka publikuar parashikimet e saj për vitin 2022. Parashikimet në thelb mbulojnë 3 fusha: Automobilistikë, Informatikë në shkallë të lartë, Hapësirë ​​ajrore dhe mbrojtje.

Cilat janë parashikimet teknologjike për vitin 2022? Sipas analizës së Vicor, viti 2022 do të ketë rritje të inovacionit në zgjidhjet e energjisë në shumë sektorë të teknologjisë. Pas dy viteve të pandemisë globale, ja cilat janë sfidat dhe tendencat që do të karakterizojnë vitin 2022.

Sektori i automobilave

Automjetet moderne elektrike përdorin deri në tre bateri të veçanta, një nga 400 V ose 800 V (bateri tërheqëse) dhe një sistem shpërndarjeje që funksionon me bateri dytësore 12 V dhe 48 V. Prodhuesit janë të zënë duke u përpjekur të ulin peshën e automjeteve, duke reduktuar gjithashtu kompleksitetin e sistemit të karburantit . Gjatë vitit 2022, ne presim të shohim këtë qasje modulare për ofrimin e energjisë të miratuar nga OEM-të ndërsa ato elektrizojnë dhe diferencojnë flotat e tyre, duke ofruar një gamë më të gjerë dhe performancë më të mirë të përgjithshme.

 

Vrull i rëndësishëm drejt inovacionit do të vijë gjithashtu nga ripërdorimi i baterive të automjeteve elektrike, duke siguruar që ato të mund të ripërdoren për pirunët elektrikë ose si rezervë energjie për shtëpitë dhe ndërtesat. Rreth automjeteve komerciale më të mëdha dhe me fuqi të lartë, ka një interes në rritje për përdorimin e qelizave të karburantit dhe hidrogjenit për prodhimin e energjisë, gjë që do të gjenerojë kërkesë më të madhe për konvertim DC-DC me efikasitet të lartë. Së fundi, brenda automjetit, komoditeti i udhëtimit do të bëhet gjithashtu gjithnjë e më i rëndësishëm si për shoferin ashtu edhe për pasagjerët. Pritet gjithashtu rritje e kërkesës për suspension aktiv me energji elektrike, duke theksuar edhe një herë nevojën për zgjidhje shumë efikase të menaxhimit të energjisë.

Sipas parashikimeve të Vicor, rritja e qendrës së të dhënave do të vazhdojë të përshpejtohet. Në vitin 2022, tregu global i informatikës me shkallë të lartë do të vazhdojë të rritet, duke filluar nga rreth 147 miliardë dollarë vitin e kaluar, me një parashikim CAGR të të ardhurave prej + 27,4% deri në vitin 2028. Drejtuesit kryesorë të rritjes do të përfshijnë rritjen. rritjen e ngarkesave të punës në renë kompjuterike, optimizimin e qendrës së të dhënave, platformat e mediave sociale dhe shfaqja e DaaS.

Sektori i Informatikës me Performancë të Lartë

Tendenca që do të karakterizojë këtë sektor në vitin 2022 është rritja e peshës së energjisë së rinovueshme “të gjelbër”. Tensioni i lartë DC do të ofrohet si burim primar i energjisë në shumë aplikacione, veçanërisht në pajisjet e skajshme. COVID-19 ka përshpejtuar rritjen e sasisë së të dhënave të gjeneruara dhe ky trend do të vazhdojë edhe pas pandemisë. Me shfaqjen e teknologjisë 5G, infrastruktura e rrjetit do të bëhet gjithnjë e më komplekse, me më shumë nyje përpunuese më afër përdoruesit për të zvogëluar vonesën dhe për të mundësuar përdorim më të madh të aplikacioneve IoT. IoT do të kërkojë më shumë fuqi llogaritëse për të përmirësuar sigurinë, gjë që do të rezultojë në një rritje të fuqisë së përgjithshme llogaritëse të kërkuar në aplikacione. Për të përmbushur këto nevoja, Vicor ka filluar prej kohësh të projektojë dhe të ndërtojë konvertues të fuqisë më të vogël e më të dendur për të mbështetur fuqinë kompjuterike. Qendrat e të dhënave duhet të reduktojnë konsumin e energjisë duke adoptuar module me densitet të lartë të fuqisë, të cilat nga ana tjetër do të minimizojnë ngarkesën e ftohjes së ajrit. Zinxhiri i furnizimit gjithashtu pritet të vazhdojë të përjetojë ndërprerje me vështirësi të mëtejshme të paktën deri në fund të vitit 2023.

Sektori ushtarak dhe i hapësirës ajrore

Inovacioni dhe kërkesa për efikasitet më të madh do të vazhdojnë të nxisin një interes në rritje për elektrifikimin për të zëvendësuar sistemet mekanike dhe lëndët djegëse kimike. Për shembull, nëndetëset e avancuara po zëvendësojnë hidraulikën me energji elektrike, ndërsa avionët elektrikë po vendosin rekorde të reja të rrezes dhe shpejtësisë.

Menaxhimi i energjisë për dronët me operim elektrik do të vazhdojë të jetë një faktor kritik, ndërkohë që interesi në rritje për Armët e Energjisë së Drejtuar (DEW) si lazerët, si për përdorim në anije ashtu edhe për automjete, do të kërkojë zgjidhje. për trajtimin e burimeve të reja të energjisë si p.sh. bateritë në gjendje të ngurtë. Ekziston gjithashtu një kërkesë në rritje për teknologjitë e elektronikës së fuqisë për të përmbushur kërkesat e standardeve të tilla si Arkitektura e Sistemit të Hapur të Sensorëve (SOSA). Rikthimi i pandemisë vazhdon të shohë një rritje të kërkesës për elektronikë në tregjet ushtarake dhe të hapësirës ajrore. Sektori hapësinor evropian do të shohë gjithashtu një përdorim në rritje të shtytjes së joneve elektrike për anijet kozmike, kryesisht për mirëmbajtjen e stacioneve për yjësitë e reja të satelitëve me brez të gjerë të hapësirës.

Burime nga: www.vicorpower.com