kerpudhe
07/06/2022 nga Joer.al 0 Komente

Kush janë qeniet më të mëdha të gjalla në planet?

Ti do mendosh një elefant, apo ... një balenë? Asnjë nga këto, nuk do ta besoni por qenia më e madhe e gjallë në botë është një ... kërpudhë!

Qenia më e madhe e gjallë në planet është...

Një kërpudhë. Zbulimi erdhi në vitin 1998 kur një ekip studiuesish nga Shërbimi Pyjor i Shteteve të Bashkuara vendosi të kërkonte shkakun e vdekjes së 112 pemëve në Pyllin Kombëtar Malheur në Oregon lindor.

Nga analizat e kryera u zbulua se pemët ishin infektuar me kërpudhat Armillaria solidipes. Dhe, për shumë habinë e tyre, studiuesit nuk e gjetën veten përballë një kërpudhaje, por me një organizëm të vetëm gjigant.

Kjo qenie e gjallë zinte rreth 960 hektarë, të barabartë me 1665 fusha futbolli! Vlerësohet se kërpudha e gjetur ka një moshë që varion nga 2000 deri në 8000 vjet, gjë që e bën atë një nga organizmat më të vjetër të gjallë në planet. Kush do ta kishte menduar këtë!

Kafsha më e madhe është...

Balena blu (Balaenoptera musculus) është kafsha më e madhe në planet. Të rriturit arrijnë një gjatësi deri në 30 metra dhe një peshë deri në 100 tonë, ndërsa të vegjlit e tyre tashmë peshojnë një ton e gjysmë në lindje.

Gjuhët e tyre mund të peshojnë sa një elefant dhe zemrat e tyre mund të arrijnë peshën e një makine.

Ne zbulojmë disa kuriozitete: ato janë kafshë shumë të zhurmshme, thirrja e tyre dëgjohet deri në shumë kilometra larg, mund të hanë deri në 3600 kg krill në ditë dhe frymëmarrja mund të prodhojë rryma ajri dhe uji deri në 12 metra të larta.

Kafsha më e madhe në tokë është...

Elefanti afrikan (Loxodonta africana) mund të arrijë një lartësi prej rreth katër metrash dhe të peshojë deri në 6 tonë.

Shtatzënia tek femrat zgjat 22 muaj, 50 kg është pesha që mund të arrijë tufa e një mashkulli të rritur, 12 litra është sasia e ujit të thithur nga trungu në të njëjtën kohë (burimi Wwf), dhe me trungun e tij mund të ngrejë objekte të mbi 200 kilogramë.

Elefantët janë kafshë shumë të shoqërueshme, ata jetojnë në grupe të përbëra nga femra, në krye me femrat e moshuara, të ashtuquajturat “matriark”.

Ata shpenzojnë deri në 18 orë në ditë duke u ushqyer me lëndë bimore si lastarët, frutat, gjethet, rrënjët dhe degët që i grisin me trungun dhe të cilat i hanë në sasi të mëdha, deri në 150 kg në ditë. Ata ushqehen si ditën ashtu edhe natën.

Pema më e madhe në botë është...

Për nga vëllimi është një sekuja gjigante madhështore (Sequoiadendron giganteum) e njohur si General Sherman në Parkun Kombëtar Sequoia në Kaliforni, Shtetet e Bashkuara. Edhe pse ka një lartësi prej 83 metrash, në fakt nuk është pema më e lartë dhe nuk është më e vjetra, pasi është “vetëm” 2000 vjeçare. Megjithatë, është më e rënda nga të gjitha pemët, me mbi 1400 metra kub vëllim.

Nderi i pemës më të lartë në botë shkon tek Hyperion (ky emër për të festuar lartësinë “hiperuranike”), një Sekuoja e Kalifornisë Veriore sempervirens, e zbuluar më 8 shtator 2006 nga biologët Chris Atkins dhe Michael Taylor.

Hyperion është pema më e lartë në botë me 115.66 metra, për të kuptuar se çfarë do të thotë, mjafton të mendoni se e kalon Statujën e Lirisë me 22 metra, Big Benin me 19, Taxh Mahalin 42 dhe 65 metra. Harku i Triumfit.

Bima më e madhe në planet është ...

Ashtu si kafsha më e madhe, bima më e madhe në Tokë gjithashtu jeton në oqean dhe u zbulua së fundmi nga studiuesit në Institutin e Biologjisë Detare dhe Shkencave të Oqeanit të Universitetit të Australisë Perëndimore.

Është një kullotë Posidonia australis në Gjirin e Shark, Australinë Perëndimore, e cila u zhvillua nga një bimë e vetme hibride dhe më pas u zgjerua për më shumë se 180 kilometra, duke u bërë një organizëm tepër rezistent dhe i lashtë, aq sa vlerësohet të jetë të paktën 4500 vjet. e vjetër.

Burimi:focusjunior.it