ilteligjenca-artificiale
01/10/2022 nga Joer.al 0 Komente

Inteligjenca e re artificiale “ëndërron” dhe krijon video duke filluar nga një imazh i vetëm

Transframer është emri i algoritmit të ri video të krijuar nga DeepMind, një “degë” e Google, e përshkruar ndër të tjera në një studim të publikuar në arXiv. Vetë DeepMind ka publikuar një tweet të ri në të cilin ofron disa shembuj të videove, të cilat tani për tani duket se kanë një rezolucion mjaft të ulët, të cilin inteligjenca artificiale e ka krijuar duke filluar nga një imazh i vetëm.

Kuadri gjenerik gjenerues

Transframer është një “kornizë gjenerik gjenerues” që menaxhon imazhet dhe videot në mjedise probabiliste. Në thelb “parashikon” kornizat me të cilat mund të kompozohet një video duke filluar nga një imazh i vetëm. Ai rrjedh nga algoritmet që ndër të tjera janë përhapur shumë gjatë viteve të fundit dhe që janë në gjendje të gjenerojnë tekst bazuar në “sugjerimet” fillestare (të quajtura edhe “prompts”) të ofruara nga një përdorues njerëzor. Disa e kanë modifikuar këtë algoritëm për të krijuar imazhe duke u nisur nga një përshkrim (gjithashtu i dhënë nga një njeri) dhe ky është rasti i DALL-E të njohur nga OpenAI.

Algoritmi mund të krijojë video koherente që zgjasin 30 sekonda

Shumë dyshuan se diçka po vlonte në tenxhere edhe për sa i përket gjenerimit të videove. Transframer është një inteligjencë artificiale që parashikon, nëpërmjet llogaritjeve probabiliste, një mjedis të caktuar duke përdorur një imazh fillestar: për shembull, ai mund të parashikojë se si një objekt mund të shfaqet në këtë imazh të marrë nga një kënd tjetër. Nga parashikimet si këto është relativisht “e lehtë” të krijohen korniza për të kompozuar një video. “Qasja jonë unifikon një gamë të gjerë aktivitetesh, nga segmentimi i imazhit, tek sinteza e pamjeve inovative dhe interpolimi i videos,” shpjegojnë studiuesit në abstrakt. Algoritmi mund të krijojë video koherente që zgjasin 30 sekonda duke filluar nga një imazh i vetëm dhe pa pasur nevojë të ofrojë të dhëna ose informacione të qarta gjeometrike.

Në të ardhmen, a do të mjaftojë t’i jepet një skenar një inteligjence artificiale?

Tashmë ka nga ata që mendojnë të përdorin imazhe të krijuara nga inteligjenca artificiale si DALL-E për të krijuar pikërisht imazhet fillestare me të cilat mund të funksionojë një inteligjencë e dytë artificiale si Transframer. Gjithçka sugjeron se në një të ardhme jo aq të largët do të mund t’i jepet një sugjerim një inteligjence artificiale për të krijuar një video të vërtetë. Sa i largët do të jetë momenti kur do të mjaftojë të ushqehet një “skenar” një inteligjence artificiale për ta bërë atë të bëjë një film të ri artistik që do të dalë në kinema?

Më shumë informacion: https://arxiv.org/abs/2203.09494

paskalina
07/12/2021 nga Joer.al 0 Komente

Fazat themelore të inteligjencës artificiale

Çfarë është inteligjenca artificiale? Kush e shpiku, pse dhe kur?

AI – ose inteligjenca artificiale – është një disiplinë e fundit e shkencës kompjuterike që merret me krijimin e teknologjive të afta për të analizuar dhe përpunuar të dhënat në mënyrë aq efikase sa të duken të ngjashme me mendimin njerëzor.

Prandaj, inteligjenca artificiale nuk përsërit atë njerëzore – do të ishte e pamundur – por imiton disa funksione, madje edhe me rezultate befasuese.

Por si arritëm në një nivel të tillë përparimi teknologjik? Cilët ishin hapat që çuan në shpikjen e robotëve aktualë artizanal?

HISTORIA E INTELIGJENCËS ARTIFICIALE

Paskaline
Shpikja e parë që filloi historinë e AI ishte një makinë e shpikur në 1642 nga filozofi francez Blaise Pascal. Ishte një sistem ingranazhesh që bënte mbledhje dhe zbritje: për kohën, një mrekulli.

 

Paskalina

Llogaritësi i Paskalit

Makina Turing
Konsiderohet si paraardhësi më i drejtpërdrejtë i kompjuterit të sotëm, por nuk është një makinë e vërtetë, por një parim, i cili bëri të mundur kodimin, për herë të parë, të gjuhës dixhitale të përdorur nga kompjuterët. Një kompjuter elektronik i bazuar në njohuritë e Alan Turing u përdor gjatë Luftës së Dytë Botërore për të deshifruar mesazhet sekrete të ushtrisë naziste. Vite më vonë, në vitin 1950, Turing bëri një test në të cilin Inteligjenca Artificiale u vu në provë, pra mundësia e krijimit të makinave aq inteligjente sa njerëzit.

turing

Krasitja alfa Beta
Alpha Beta Pruning është një algoritëm, që është një program kompjuterik, i konceptuar nga pionieri amerikan i inteligjencës artificiale Arthur Samuel në vitin 1950. Programi i tij lejoi që një kompjuter, i cili në atë kohë ishte një IBM 704 gjigant (foto në Galeri), të luante damë të bazuara në lojëra të luajtura nga qeniet njerëzore.

alphabetapruning

ENIAC
Eniac është shkurtesa për Integratorin dhe Llogaritësin Elektronik Numerik. Është kalkulatori i parë elektronik i programueshëm, i shpikur në vitin 1953 nga fizikani me origjinë hungareze John Von Neumann dhe i aftë të përpunojë mijëra informacione në një minutë të vetme. Kompjuterët modernë, në fakt, filluan me të tijën.

 

Eniac Aberdeen

EPAM
Në vitin 1956, matematikani amerikan John MacCarthy shpiku termin “Inteligjencë Artificiale” dhe e përkufizon atë si aftësinë e makinave për të bërë gjëra që, nëse do të bëheshin nga burrat, do të kërkonin inteligjencë. Mbi këtë bazë, EPAM (shkurt për Elementary Perceiver And Memorizer, diçka si “marrës dhe memorizer elementar) lindi në 1963. Në praktikë ishte një program që donte të përsëriste mekanizmat e kujtesës dhe rrjeteve nervore (dmth. trurin e njeriut).

 

epam

BLU-ja e thellë
Ky është emri i kompjuterit IBM të projektuar nga inxhinieri Feng-hsiung Hsu, i cili në vitin 1996 fitoi ndeshjen e parë të shahut kundër kampionit botëror Jerry Kasparov. Por kishte një mashtrim: midis një loje dhe ndeshjes tjetër, Deep Blue u riprogramua nga inxhinierët që të mund ta përshtatte atë me lëvizjet e bëra nga kampioni Kasparov.

 

deepblue

ICub dhe Android 2.0
Në prill 2013, lindi iCub, roboti i parë i fëmijës. Ai është italian dhe është i gjatë 104 cm. Ai është në gjendje të njohë dhe të shprehë emocionet.

iclub

Burimi:.focusjunior.it