2022-GMC-Hummer-EV-Truck-Left-
23/11/2021 nga Joer.al 0 Komente

Gjergji Shaska, shqiptari që është pjesë e projektimit të Hummer-it elektrik

Pozicioni i Gjegj Shaska  në General Motors është Electrification System Architect. Specialiteti i tij është në projektimin e Electric Powertrain, që përfshin Lithium-Ion bateri dhe transmisionin elektrik. Në një makinë të zakonshme, këto pjeseë janë Motori dhe Transmisioni. Gjergji është përgjegjës për sistemet e kontrollit dhe integrimit në makinë të baterisë dhe motorave elektrikë. Hamer EV ka një bateri prej 200 kWh, që me një karikim, ka një autonomi prej më shumë se 550 km. Gjithashtu ka dy motora elektrikë mbrapa dhe një përpara që së bashku i japin një fuqi prej 1000 hp. Hamer EV arrin shpejtesinë 0-100 km/orë në më pak se 3 sekonda. Është një makinë e mrekullueshme dhe ndihem shumë krenar që jam pjesë e grupit të inxhinierëve që e kanë projektuar. Vetë Presidenti i SHBA-së, Joe Biden,  ka bërë një xhiro me një veturë Hummer elektrik.

Në një intervistë të dhënë për media shqiptare, Gjergji ka dhënëmesazh për të rinjtë shqiptarë:

Nëse keni dëshirë të krijoni një të ardhme të suksesshme në Amerikë, mundësia më e mirë është shkollimi në degët e inxhinierisë elektronike dhe informatikës. E ardhmja është në teknologji dhe këto do të jenë degët më të kërkuara në të ardhmen në Amerikë

bicikleta-e-pare-shpikur
19/11/2021 nga Joer.al 0 Komente

Kush e shpiku biçikletën?

Në qershor të vitit 1817, doli një mjet me dy rrota që do të ndryshonte përgjithmonë botën e transportit (dhe më gjerë). Por cila është historia dyqindvjeçare e biçikletës?

Biçikleta është 204 vjeçe, në fakt në 2017-ën ajo ka shuar dyqind qirinjtë e parë dhe kështu feston një histori magjepsëse që ka ndryshuar vetë konceptin e udhëtimit në rrugë. Që nga dita kur u shpik, biçikleta është futur dalëngadalë në jetën tonë të përditshme, duke u bërë objekt i përdorimit të përbashkët në të gjitha vendet e botës.

Po kush është origjina?

Përfaqësimi i parë i një automjeti që i ngjan biçikletës moderne mund të gjurmohet, si gjithmonë kur përfshihen shpikjet, tek i madhi Leonardo Da Vinci.
Në një nga vizatimet e tij të vitit 1490 që gjendet në Codex Atlanticus, që ka një “makinë” me dy rrota, një bosht druri që i mban ato së bashku, një timon dhe një lloj zinxhiri që lidh pedalet me rrotën e pasme.

Si zakonisht, Leonardo e kishte parë mirë, por shpikja e një biçiklete të aftë për t’u përdorur nuk arriti deri në qershor 1817 falë baronit gjerman Karl von Drais.

Babai i biçikletës moderne!

Shpikja e Baronit u quajt Laufmachine (fjalë për fjalë: “makinë garash”). Në Francë, kjo biçikletë primitive u quajt, për nder të shpikësit të saj, “draisienne”. Në Itali, megjithatë, automjeti i ri u shfaq në Milano në 1819 me emrin draisina.

Biçikleta e parë në Shkodër, në qytetin e biçikletave.

Ishte viti 1907 kur konsulli i nderit i Suedisë në Shkodër, solli një biçikletë, por e pati mjaft të vështirë të pedalonte në Shkodër, sepse edhe vetë doganierët nuk e njihnin “atë soj hallati” siç e cilësonin asokohe. Por nëse asokohe pakkush e njihte biçikletën si mjet lëvizës, tanimë mund të thuhet se biçikleta është pjesë e pandarë e çdo familje shkodrane. Aq sa mund të thuhet se Shkodra lë pas dhe disa nga qytetet e Europës Perëndimore për frekuencën e përdorimit të biçikletës.

energji-e-erinovueshme
05/11/2021 nga Joer.al 0 Komente

10 gjërat që duhet të dini për energjinë e rinovueshme

Energjitë e rinovueshme janë të gjitha format e energjisë alternative ndaj atyre fosile, të cilat janë në gjendje të prodhojnë energji elektrike duke shfrytëzuar burime të pastra dhe të qëndrueshme të energjisë që rinovohen me kalimin e kohës. Energjitë e rinovueshme janë ato të prodhuara nga burime natyrore që nuk janë subjekt i varfërimit si dielli, era, lëvizja e valëve dhe baticat, fuqia e ujit dhe nxehtësia e tokës. Prandaj ato quhen energji diellore, energji e erës, energji hidroelektrike dhe energji gjeotermale

10 gjërat që duhet të dini për energjinë e rinovueshme

  • “Energjitë e rinovueshme” janë ato lloje të energjisë që prodhohen nga burimet natyrore të pranishme në planetin tonë dhe që rikrijohen vazhdimisht.
  • Burimet kryesore të energjisë së rinovueshme janë: hidrocentralet (energjia elektrike e krijuar falë digave artificiale dhe stacioneve që lëvizin turbinat), biokarburantet (karburantet e krijuara nga materiali bimor), dielli, era (energjia elektrike e krijuar nga forca e erës), gjeotermale (ajo është energjia e krijuar nga burimet e nxehtësisë të pranishme nën sipërfaqen e tokës), energjia nga biomasa (është ajo që prodhohet me mbetjet e materialeve natyrore: nga lëvozhga e bananeve te jaga e lopës, te mbetjet bujqësore). Së fundi, ekziston energjia detare (d.m.th. energjia elektrike e krijuar nga lëvizja e baticave).
  • Krahasuar me lëndët djegëse fosile (nafta, qymyri, metani, etj.), energjitë hidroelektrike, të erës dhe diellore nuk krijojnë gazra që rrisin efektin serrë, pra gaze që besohet se janë përgjegjëse për ngrohjen globale.
  • Studimet e fundit pohojnë se, në botë, ka më shumë burime të energjisë gjeotermale sesa shuma e burimeve tradicionale si nafta, qymyri, gazi dhe uraniumi.
  • KY FAKT ËSHTË I PABAJTUAR POR ËSHTË E VËRTETË: ENERGJIA TOTALE DIELLORE QË TË DËRGON TOKËS NË NJË ORË Ylli YNË MUND TË PLOTËSOJË KËRKESAT E ENERGJISË TË BOTËS PËR NJË VIT TË TËRË! Fatkeqësisht, teknologjia jonë nuk është ende mjaft efikase për të na lejuar të përfitojmë sa më shumë nga kjo gjë e mirë.
  • Tashmë sot, në disa vende, prodhimi i energjisë nga burimet e rinovueshme kushton më pak se ai nga lëndët djegëse fosile. Arsyeja është se, zakonisht, energjitë e rinovueshme gjenden tashmë në vendet që i shfrytëzojnë, ato nuk importohen nga jashtë (si nafta ose gazi, të cilat transportohen në Itali nga Lindja e Mesme ose Rusia).
  • Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme pretendon se qindra miliona njerëz në mbarë botën mund të marrin energji elektrike të pastër nga burime të rinovueshme me një kosto më të ulët sesa ta kenë atë me sistemet tradicionale (d.m.th. termocentralet me naftë dhe linjat e energjisë për ta transportuar atë).
  • Një turbinë me erë moderne (turbinë) është në gjendje të prodhojë energji elektrike të mjaftueshme për 300 shtëpi.
  • Turbinat me erë janë të shëmtuara për t’u parë, të zhurmshme dhe shkatërrojnë peizazhin: kjo është e vërtetë. Por, për mendimin tonë, oxhaqet e tymosur të termocentraleve janë shumë më të shëmtuara! Plus që ndotin.
  • Ekspertët thonë se, për të njëjtat para të shpenzuara, energjitë e rinovueshme krijojnë trefishin e vendeve të punës të krijuara nga lëndët djegëse fosile si qymyri dhe nafta.

teorema-pitagores
04/11/2021 nga Joer.al 0 Komente

Teorema e Pitagorës (program për ta llogaritur online)

Teorema e Pitagorës thotë: Në çdo trekëndësh këndrejtë shuma e katrorëve te kateteve është e barabartë me katrorin e hipotenuzës.

Formula

Llogarit nëpërmjet aplikacionit

Ky shfletues nuk e mbështet kanavacën HTML5!
a = 27a² = 729
b = 80b² = 6400
c = 84,43341c² = 7129
W. Fendt 2001

ligjiohm
04/11/2021 nga Joer.al 0 Komente

Tensioni, Rryma dhe Rezistenca, Ligji i Omit

Vetitë themelore të energjisë elektrike janë:

Tensioni: sa më i lartë të jetë tensioni, aq më i lartë do të jetë kaskada. Tensioni matet në Volt.

Intensiteti i rrymës: sa më i lartë të jetë intensiteti i rrymës, aq më e gjerë do të jetë kaskada. Intensiteti, nga ana tjetër, matet në Amper.

Rezistenca: Tkurrja e tubit që ka funksionin e kufizimit të kalimit të rrymës;

Këto tre koncepte janë të lidhura me një LIGJ: ligji i ohmit.

Për të shqyrtuar këto koncepte, imagjinoni të fryni në një tubë. Ajri e shtyn lëngun që del nga ana tjetër.

Prandaj kemi frymën, ujin, tubin, trashësinë e tubës që na lodh.

Fryma është tensioni elektrik, i cili e shtyn ujin në tubë. Ashtu si qeliza apo bateria që “fryn” duke i shtyrë elektronet në përcjellës; (Tension V)
uji është bashkësia e elektroneve, pra është sasia e rrymës. Sa më shumë ujë të ketë, aq më i rëndësishëm do të jetë efekti elektrik përfundimtar; (intensiteti aktual I)
kashta përfaqëson telin elektrik;
trashësia e kashtës është rezistenca elektrike. Sa më i ngushtë të jetë, aq më pak elektrone kalojnë. (Rezistenca R)

Ligji i Omit

Ligji i Omit thotë se rryma nepër një përçues në mes të dy pikave është proporcional me tensionin në mes të këtyre dy pikave.