Mirë se erdhe Vizitor
30/10/2021 nga Joer.al 0 Komente

Evolucioni teknologjik i PCB-ve për pajisjet elektronike

Në këtë artikull do të analizojmë qarqet e shtypura fleksibël. Ky lloj qarku përfaqëson jo vetëm një objekt të rëndësishëm kërkimi dhe inovacioni në botën e elektronikës, por edhe një forcë shtytëse për revolucionin e pajisjeve elektronike. Ardhja e teknologjisë Flexible and Rigid-Flexible Circuit ka revolucionarizuar shumë aspekte të dizajnit elektronik modern.

Shembull aplikimi i qarkut fleksibël PCB

Qarqet fleksibël të printuar (FPC) dhe PCB të ngurtë: çfarë i bën ata të ndryshëm?

Krahasuar me qarqet e ngurtë, nënshtresat fleksibël mund t’i rezistojnë disa më shumë përkuljes dhe zgjatjes. Shtresat dielektrike në FPC janë zakonisht fletë homologe të materialit poliamid fleksibël, ndërsa materialet dielektrike në PCB-të e ngurtë zakonisht përbëhen nga pëlhura epoksi dhe fibra qelqi. Për më tepër, një shtresë maske saldimi sigurohet në të dy anët e një PCB të ngurtë; kjo ka boshllëqe dhe pads SMT ose vrimat PTH janë të ekspozuara për të lejuar montimin e komponentëve. Në FPC, nga ana tjetër, në vend të maskës së saldimit zakonisht përdoret një shtresë mbuluese. Mbulesa e mbulesës është një material i hollë poliamid që mund të shpohet ose pritet me lazer për të aksesuar komponentët.

Shembull aplikimi i qarkut fleksibël FPC

Një nga avantazhet kryesore të PCB-ve fleksibël ndaj PCB-ve konvencionale të ngurtë është se ato mund të projektohen për të marrë një formë të veçantë në kohën e prodhimit, duke lejuar përkulje kur përdoren në produkte dhe aplikime përfundimtare. Në mes të krizës COVID-19, tregu global  i bordit fleksibël të printuar i vlerësuar në mbi 11 miliardë dollarë në vitin 2020 parashikohet të arrijë një rrutje prej rreth 20 miliardë dollarë deri në vitin 2026. I nxitur nga kompleksiteti në rritje i sistemeve dhe paketave, si dhe Zhvillimet e mëtejshme që kanë ndodhur në fushën e shkencave dhe teknologjive të aplikuara, veçanërisht në fushën e mjekësisë, është rritur kërkesa për nënshtresa dhe mbështetëse fleksibël për qarqet elektrike dhe elektronike. Për të mbajtur ritmin me këto zhvillime, disa nga kompanitë më të menduara përpara kanë punuar për të përmirësuar vazhdimisht kapacitetin e prodhimit të këtij lloji të nënshtresës. Të nxitura nga kërkesat e klientëve dhe inovacionet e vazhdueshme teknologjike, këto kompani kanë përmirësuar dhe zgjeruar portofolin e tyre të teknologjisë së prodhimit përtej çdo pritshmërie. PCB-të fleksibël fillimisht u krijuan për të zëvendësuar parzmoret tradicionale të telit. Nga aplikimet e para në vitet 1940 e deri më sot, zhvillimi dhe zgjerimi i qarqeve të printuara fleksibël vazhdon në mënyrë eksponenciale. Ka shumë lloje të ndryshme të qarqeve fleksibël, duke përfshirë një shtresë metalike, qarqe të dyanshme, shumështresore dhe fleksibël të ngurtë. Qarqet mund të formohen duke gdhendur veshjen e fletëve metalike (zakonisht të bakrit) nga baza polimer, duke e shtruar metalin ose duke shtypur bojëra përcjellëse. Qarqet fleksibël mund të kenë ose jo komponentë të lidhur. Kur komponentët janë të lidhur, ata konsiderohen nga disa në industri si asamble elektronike fleksibël. PCB-të fleksibël janë bërë nga materiale që mund të përkulen dhe lëvizin, si p.sh. plastika, ato mund të përkulen ose përdredhohen pa dëmtuar qarkun, që do të thotë se pllakat mund të përkulen lirshëm për t’u përshtatur me formën e dëshiruar gjatë aplikimeve. Prandaj, materiali i nënshtresës i përdorur në procesin e prodhimit është shumë fleksibël. Një material tipik i përdorur në prodhimin e PCB-ve fleksibël është poliamidi. Figura 1 tregon një shembull të modelimit të një qarku fleksibël.

PCB-të fleksibël janë në dispozicion në formate të vetme, të dyfishta ose shumështresore, të ngurtë-fleksibël dhe fleksibël të sheshtë. Nëse do të donim të krijonim një krahasim në vend të kësaj, FPC-të janë shumë më të shtrenjta se PCB-të e ngurtë, por, në të njëjtën kohë, ato kanë shumë avantazhe në aspektin e performancës si:

  • Kursim hapësire
  • Peshë e ulët
  • Besueshmëri e lartë
  • Përshtatshmëria ndaj sektorëve të ndryshëm dhe konteksteve të aplikimit

Përfundime

Për të lexuar përfundimet ju duhet të jeni anëtarësuar si Anëtar i thjeshtë dhe të keni kryer Identifikimin. Nëse nuk jeni rregjistruar akoma, ju mund ta bëni nga Këtu
.

28/10/2021 nga Joer.al 0 Komente

Telegram për botën e inteligjencës artificiale

Çfarë është Telegram?

Telegram është një aplikacion mesazhesh i fokusuar në shpejtësinë dhe sigurinë, është super i shpejtë, i thjeshtë dhe falas. Mund të përdorni Telegram me të gjitha pajisjet tuaja në të njëjtën kohë – mesazhet tuaja sinkronizohen menjëherë me cilindo nga telefonat inteligjentë, tabletët ose kompjuterët tuaj. Telegram ka më shumë se 500 milionë përdorues aktivë mujorë dhe është një nga 10 aplikacionet më të shkarkuara në botë. Me Telegram, mund të dërgoni mesazhe, foto, video dhe skedarë të të gjitha llojeve (doc, zip, mp3, etj.), si dhe të krijoni grupe deri në 200,000 anëtarë ose kanale për të shpërndarë mesazhe në një audiencë të pakufizuar. Mund t’u shkruani kontakteve tuaja telefonike dhe të gjeni njerëz me emrin e përdoruesit. Si rezultat, Telegrami është si dërgimi i mesazheve dhe emaili së bashku – dhe kujdeset për të gjitha nevojat tuaja për mesazhe, si personale ashtu edhe ato të biznesit. Për më tepër, ne mbështesim thirrjet zanore me enkriptim nga skaji në skaj.

Telegrami është një nga platformat më të përdorura të mesazheve të çastit në botë, por përkufizimi i tij është thellësisht i gabuar dhe i padrejtë për të njëjtën gjë.

Telegrami ofron padyshim një sistem të respektueshëm mesazhesh, por ofron edhe mundësinë e krijimit të grupeve, krijimit të kanaleve tematike, por mbi të gjitha për krijimin e chatbot-eve krejtësisht falas. Bukuria dhe fuqia e Telegramit, duke folur për Internetin e Gjërave të integruara, është pikërisht kjo.

Krijoni asistentë virtualë të aftë për të komunikuar me objekte të lidhura, për të transferuar skedarë, për të kryer operacione në distancë, për të kryer pagesa, për të përpunuar imazhe dhe shënime audio, për të mos përmendur integrimin e gjithë kësaj së bashku me API, dhënien e përdorimit të chatbot-it në mënyrë hierarkike dhe të kenë të plotë dhe kontroll total.

Çfarë është një chatbot?

Një chatbot është një grup kodi i shkruar për të qenë në gjendje të kuptojë fjalitë e shkruara nga njerëzit dhe të bëjë të njëjtën gjë për t’u përgjigjur.

Për çfarë shërbejnë API-të e Telegram dhe si funksionojnë ato?

API-të janë një grup metodash dhe veçorish të ndërtuara sipas paradigmës RESTful dhe protokollit HTTP, të cilat ju lejojnë të ndërveproni me përdoruesit e Telegram, t’i jepni jetë chatbot-eve tuaja dhe t’i bashkoni ato me objektet tuaja të mundshme të lidhura.

Me fjalë të thjeshta, ato janë pika e Telegram-it që ju lejon të lexoni mesazhe dhe skedarë dhe shënime audio dhe çfarëdo që chatbot-i juaj merr nga përdoruesit, por jo vetëm.

Nëpërmjet këtyre metodave, ju mund të bëni të njëjtën gjë dhe t’u përgjigjeni përdoruesve tuaj ose në rastin tuaj vetes!

Këto metoda ju lejojnë të merrni / dërgoni dokumente, skedarë, ju lejojnë të komunikoni me objekte dhe shërbime të jashtme (mbase keni faqen tuaj të internetit).

Dhe e gjithë kjo pavarësisht nga gjuha e programimit: pothuajse mund të zgjidhni atë që dëshironi.

Në këtë pikë, ne e kuptojmë se pika vendimtare midis Telegramit dhe botës së integruar dhe IoT janë chatbots.

Çfarë mund të bëjmë me Telegram?

Ju mund të krijoni një chatbot që mund të kontrollojë statusin e një drite LED dhe natyrisht, ta ndezni dhe fikëni atë!

Telegrami nuk kufizohet vetëm në ndezjen e një LED-i dhe përdorimit të një sensori të vogël, përkundrazi, ju mund të shfrytëzoni potencialin e të dhënave, të API-ve… si dhe të fuqisë kompjuterike.

Në të ardhmen, tek faqja jonë do të gjeni projekte për të praktikuar fuqinë e Telegram për IoT. 🙂

26/10/2021 nga Joer.al 0 Komente

Roamer, roboti i vogël që vetë rikarikohet

Roboti i vogël Roamer është një demonstrim inteligjent se si, edhe nëse vetëm me përdorimin e materialeve dhe komponentëve të thjeshtë dhe lehtësisht të disponueshëm me kosto të ulët, është e mundur të zbatohen zgjidhje për të krijuar robotë që nuk mbesin kurrë pa energji. Roamer është një robot i vogël celular që mund të karikohett vetë.

Robotët e vegjël stimulojnë kreativitetin e krijuesve, studentëve dhe entuziastëve të elektronikës

Për të gjithë entuziastët e robotikës dhe elektronikës dhe, veçanërisht, për prodhuesit, robotët e vegjël janë argëtues të shkëlqyeshëm dhe gjithmonë kanë magjepsur njerëzit e të gjitha moshave. Por ato nuk janë vetëm një mjet argëtues. Robotët e vegjël shpesh konsiderohen si një mjet shumë i rëndësishëm edhe për mësimdhënien dhe mësimdhënien e bazave të elektronikës dhe komponentëve elektronikë, pasi ato lejojnë mësimin duke u argëtuar dhe stimuluar kreativitetin e studentëve.

Robotët e vegjël janë pajisje të shpejta, shumë argëtuese për t’u përdorur dhe, shpesh, mund edhe të rikarikohen vetë. Një nga problemet që paraqesin shumë robotë është, në fakt, menaxhimi i autonomisë, pasi bateritë priren të shkarkohen shpejt kur motorët që fuqizojnë robotët e vegjël, duke i furnizuar ata me fuqinë lëvizëse, vazhdojnë të punojnë vazhdimisht për një kohë të gjatë. Jetëgjatësia e baterisë dhe koha e karikimit janë sfidat më të rëndësishme në optimizimin e përdorimit të robotëve. Për të zgjidhur këtë problem, Mike Rigsby ka shpikur një robot të vogël që ka aftësinë të mos mbetet kurrë pa energji. Roboti i Rigsby, i quajtur Roamer, fillon nga një stacion karikimi, në të cilin fillimisht vendosëm pozicionin e robotit, i përbërë nga një pllakë e madhe dyshemeje metalike me energji dhe një hekurudhë e vogël me ndikim me energji. Roboti përmban një susta të vendosur nën bazën e tij, e cila është në kontakt me pllakën metalike të dyshemesë, ndërsa pllaka e përparme është në kontakt me parakolpin që prek trasenë. Kur të dy komponentët takohen, qarku përfundon dhe roboti i vogël mund të përcaktojë nëse nevojitet një rimbushje. Nëse Roamer bie në kontakt me parakolpin, ai fiket motorët dhe vlerëson tensionin midis parakolpit dhe sustës. Roamer është një robot pa ndërprerës, me fuqi kondensator dhe mund të lëvizë për më shumë se 30 minuta midis karikimeve. Pllaka e dyshemesë dhe shiriti i goditjes mundësohen nga një furnizim me energji stoli i vendosur në 9 volt DC me rrymë të kufizuar në 0,8 A. Nëse voltazhi kalon 2 V dhe është nën 8,5 V, roboti pret që voltazhi shkon deri në 8,5 V, pastaj kthehet prapa jashtë dhe fillon, përveç nëse është errësirë ​​në dhomë.

Video timelapse se si funksionon roboti i vogël Roamer.

17/10/2021 nga Joer.al 0 Komente

Qarku i thjeshtë elektrik

KKiti eksperimental qarku bazë elektrik, KQBE-01, mundëson kryerjen e eksperimenteve të elektricitetit dhe qarqeve të thjeshta elektrike, për nivelin fillestar baz të arsimit 9-vjeçar.

Elementi bazë i tij është pllaka Eksperimentale me kontaktet sustëpër lidhjen e përcjellësve, të cilat lehtësojnë ndërtimin e qarqeve elektrike dhe kryerjen e eksperimenteve të ndryshme.

Ju do të ndërtoni vetë qarkun e thjeshtë elektrik me bateri, llambë dhe çelës, duke komanduar ndezjen dhe fikjen e llambës, do të kryeni eksperimente për materialet përcjellëse dhe jo përcjellëse të elektricitetit, do të demonstroni relacionin e tensionit, rrymës dhe rezistencës në qarkun elektrik, lidhjen në seri dhe në paralel të llambave, si dhe transferimin dhe shndrinim e energjisë elektrike në forma të tjera energjie .

Me përdorimin e këtij kiti, ju do të jeni në gjendje të kuptoni dhe mësoni, më lehtë dhe më mirë konceptet bazë të elektricitetit dhe qarqeve të thjeshta elektrike.

Kiti eksperimental qarku bazë elektrik KQBE-01 mund të mbahet në çantën e librave dhe të përdoret lehtësisht në bankat e shkollës ose në shtëpi,për kryerjen e eksperimenteve , punëve praktike në zbatim dhe në përputhje me tekstet shkollore dhe fletoret e punës përkatëse.

  • Lehtësisht i trasportueshëm
  • Lehtësisht i përdorshëm
  • Në përputhje me tekstet shkollore

"KQBE-01 Krijuar për të praktikuar"

Nëse urrejtja juaj do të shndërrohej në energji elektrike, e gjithë bota do të ndriçonte.

– Nikola Tesla